Menu

Skip to content

Jutter | HofgeestLogo

Het laatste nieuws uit IJmuiden, Velsen, Velserbroek, Santpoort, Driehuis en Spaarnwoude.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • IJmuiden e.o.
    • Santpoort e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Jutter | Hofgeest
    • Gemeente Velsen
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Gemeente
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

Achter het fornuis

Door Redactie | 17 februari 2025 | Geplaatst in Regio

Bourgondische specialiteit: oeufs en meurette

Tekst en beeld: Bart Jonker

Beaune -Tijdens een stop voor een overnachting in het fraaie Franse stadje Beaune in het hart van de Bourgogne kun je naast de fraaie kleurrijke mozaïekdaken en de voortreffelijke wijnen hier genieten van een van de gastronomische geneugten: ‘oeufs en meurette’. Oftewel gepocheerde eieren in een smakelijk bereide rode wijnsaus. Wauw!

Van oorsprong zijn de ‘oeufs en meurette’ ontstaan door bepaalde ingrediënten uit kliekjes in een rode wijnsaus te bereiden. De klassieke rode wijnsaus is immers al eeuwenlang populair in Frankrijk om van alles in te stoven. Denk aan de ‘Coq au vin’ en de ‘Boeuf bourguignon’. Tegenwoordig hebben de ‘oeufs en meurette’ een eigen welverdiende prominente plaats in de klassieke Franse keuken veroverd. Veel Franse families kennen hun eigen versie van dit gerecht. In Beaune werd zelfs een culinaire versie van witte wijn en room geserveerd door een chef. Hierbij een eigen familierecept van de klassieke ‘oefs en meurette’.

Benodigheden (2 personen):

60 gram boter

2 teentjes gehakte knoflook

2 uitjes fijngesneden

2 sjalotjes fijngesneden

1 theelepeltje suiker

1 pakje spekreepjes

4 eieren

verse bouquet garni-kruiden (aanbevolen): zoals rozemarijn, tijm, beetje dragon, majoraan of wat gedroogde Provinciaalse kruiden

1 kruidnageltje

1 laurierblaadje

50 cl rode wijn

30 cl fond of groentebouillon

1eetlepel vinaigrette

wat versgemalen peper

Bereiding:

Begin in de koekenpan de spekreepjes zonder boter aan te bakken, omdat deze van zichzelf al vet zijn. Bak ze niet helemaal door en zet ze even apart weg.

Maak de koekenpan schoon en smelt hierin de boter met de bouquet garni-kruiden. Blus dit af met de fond/bouillon en de rode wijn. Voeg het laurierblaadje en de kruidnagel toe. Zachtjes laten koken. Op smaak brengen met de suiker en de vinaigrette. Voeg de uitjes, sjalotjes en knoflook toe. Laat het geheel zachtjes een half uurtje koken. Daarna de gebakken spekreepjes toevoegen in de saus. Op smaak brengen met wat versgemalen peper. Laat het geheel nog 10 minuutjes op laag vuur koken.

Breek de eieren en vang de inhoud per ei op in een ijslepel. Laat de eieren voorzichtig in de kokende rode wijnsaus glijden. 3 minuten pocheren, dooier moet zacht blijven. Daarna gelijk opdienen met een versgebakken Frans stokbrood. Bon appétit!

Bijschrift foto: Oeufs en meurette.

Andere berichten

Loop mee met de Vissenloop IJmuiden! Samen in beweging tegen kanker→

Opening van het vaarseizoen→

Op het voortgezet onderwijs en 18 jaar geworden? Vraag de tegemoetkoming aan!→

Zo doe je mee aan Maai Mei Niet zonder je tuin te ruïneren→


Recent nieuws

  • Herdenking op Duinhof druk bezocht
  • Nationale Molendag zaterdag 10 mei
  • Loop mee met de Vissenloop IJmuiden! Samen in beweging tegen kanker
  • Wethouder Sander Smeets legt bloemen op oorlogsgraven De Biezen 
  • Tekenen van een defecte lambdasonde: wanneer is vervanging nodig?
  • louislouis verwent Velsen al een jaar
  • Slagerij van Olphen: ‘Het moment om te veranderen was nu’
  • Opening van het vaarseizoen
  • Groen het nieuwe blauw?
  • Vieren van vrijheid in Velsen    
  • Kerkdienst te velde zeer gewaardeerd  
  • Jan Bonekamp voor de 19e keer herdacht op Westerbegraafplaats 
  • Nathanael Korf voorgedragen als nieuwe wethouder in Velsen
  • Dales houdt een pleidooi voor meer menselijkheid en rechtvaardigheid
  • Spreuken die Spreken
  • Thuis in Santpoort: een charmante rondboog
  • Voedselbank Velsen: ‘Pareltjes’
  • Knuffelspreekuur bij Vereniging Santpoorts Belang
  • 80 jaar vrijheid, blijven herdenken is noodzaak
  • Op het voortgezet onderwijs en 18 jaar geworden? Vraag de tegemoetkoming aan!
Job in de Regio

Edities

  • IJmuiden e.o.
  • Regio
  • Santpoort e.o.
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

In de Regio

Live webcam in IJmuiden aan ZeeLive webcam IJmuiden aan Zee

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Jutter | Hofgeest

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Jutter | Hofgeest
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
0255-533900
info@jutter.nl of info@hofgeest.nl

 

IJmuiden, en Velsen-Noord
Velserbroek, Velsen-Zuid, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Driehuis en Spaarnwoude.

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© Kennemerland Pers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}