Cepheusstraat wordt weer dé ‘Vers-straat’ van IJmuiden
IJmuiden – De Cepheusstraat staat bekend als de ‘Vers-straat’ van IJmuiden. Met een lekkere bakker en een heel erg goede groente- en fruitzaak. Daar hoort natuurlijk een kwaliteitsslager bij. Lange tijd was dat slagerij Groenendaal maar die sloot in 2018 de deuren en werd gemist. Daar komt nu verandering in. 28 augustus openen Dave Broekhof en Angela Kranenburg Broekhof Keurslager. Tot grote blijdschap van de hele buurt, de winkeliers in de Cepheusstraat en nog veel meer mensen in en zeker ook om IJmuiden.
Door Ingeborg Baumann
De winkel en slagerij is grondig opgeknapt door dit vreselijk sympathieke stel. Waarschijnlijk komen ze iedereen heel bekend voor en dat klopt. Ze wonen allebei in Oud-IJmuiden, Angela is geboren en getogen IJmuidense en heeft 25 jaar bij de Vomar in de Kennemerlaan gewerkt. Dave leerde in 2000 IJmuiden kennen als chef-slager bij diezelfde Vomar en heeft daar echt zijn hart verloren. Zowel aan Angela als aan IJmuiden. ,,De mensen met hun directe manier van praten, de rauwheid, de trots en het vleugje nostalgie dat hier heerst. Ik vind het fantastisch!’’
Grillworst van Groenendaal
Tijdens het interview worden de eerste grillworsten vast bereid. Een vak apart. Tot ieders grote vreugde naar het ‘wereldberoemde’ recept van Slagerij Groenendaal! Heel reëel zegt Dave: ,,We moeten ons gaan bewijzen hier. Het moet gewoon allemaal goed zijn. We verkopen niets dat we zelf niet zouden eten.’’ Hoe ze dat gaan doen? ,,We zijn bijvoorbeeld naar boeren geweest om te kijken hoe er wordt omgegaan met de koeien. We willen een eerlijk verhaal bieden en de kwaliteit hebben we zelf uitgezocht.’’ Ervaring met het slagersvak hebben ze allebei absoluut. Voor Dave (47) begon de liefde voor zijn vak al heel erg jong, op zijn 16 de rolde hij min of meer toevallig het vak in en werd daar zo enthousiast van dat hij naar de Slagersvakschool ging.
Keurslager
Keuslager zijn is meer dan het logo op je winkeldeur en bedrijfskleding zetten. Er zijn zeer strenge wettelijke regels aan verbonden. Zo wordt er vier keer per jaar een audit gehouden in de zaak, er wordt gelet op de inkoopkanalen en leveranciers en natuurlijk de kwaliteit van het assortiment. Heel belangrijk is de hygiëne. Overigens hebben de twee keihard gewerkt om de winkel op te knappen, voor het gezellige aanzicht maar ook om die hygiëne te waarborgen. Als Henk van de Volendammer even binnenloopt geeft hij ze daar dan ook een compliment voor.
Versbeleving
Tegenwoordig wordt er niet meer elke dag als vanzelfsprekend vlees op tafel gezet maar het is duidelijk dat mensen liever ietsje meer betalen dan te gaan voor mindere kwaliteit. De soepen, versmaaltijden, vleeswaren, broodjes en alles wat Broekhof gaat aanbieden héeft die kwaliteit. ,,En het persoonlijk contact vinden we ook superbelangrijk. We kénnen de klanten, we weten wat ze op prijs stellen. Zowel wij als de mensen kunnen niet wachten tot de vakantie over is, de kinderen weer naar school gaan en we lekker kunnen beginnen.’’
Doel
Samen zeggen ze: ,,We willen een mooie, ambachtelijke slager zijn. Met kwaliteitsproducten en aandacht voor de klant. En we zijn heel dankbaar dat we dit kunnen doen hier. En de hoofdmoot is eigenlijk wel dat we er heel veel plezier in hebben allebei. Dat stralen ze ook uit. IJmuiden is een kwaliteitsslager rijker en de blijdschap is groot. Angela en Dave zelf zijn ook heel dankbaar voor de hulp en steun die ze kregen van familie, vrienden, de familie Groenendaal en de leveranciers.
Zowel Dave en Angela als heel IJmuiden zijn blij met en trots op hun zaak. (foto: Ingeborg Baumann)