Velsen- We zitten midden in een crisis die, zoals het eruitziet, nog wel even gaat duren. De energieprijzen rijzen de pan uit, de boodschappen zijn duurder, álles is duurder. De ondernemers van Velsen, nauwelijks bekomen van de corona ellende, hebben het heel zwaar. We laten ze aan het woord in deze rubriek. Niet om ze te laten klagen maar juist om te laten zien hoe dapper ze zijn.
Deze week: Pizzeria – Ristorante Da Maurizio
Door Ingeborg Baumann
Maurizio Olivieri is in Florence, Italië geboren. Op 13-jarige leeftijd is hij in IJmuiden komen wonen, waar hij zijn vrouw Monica heeft leren kennen. In 1998 heeft hij letterlijk steen voor steen Da Maurizio opgebouwd. Zijn hart, zijn ziel en nu ook zijn 25-jarige dochter Laura zit in het origineel Toscaanse restaurant in hartje IJmuiden. Maar afgelopen week zei Laura nog: ,,Pap, wat ga ik voortzetten op deze manier? Want als het blijft zoals nu gaat het mis.’’ Ze zijn wel vol hoop. Laura zegt: ,,Ik stort me meer op de marketing, het organiseren van evenementen en de website. Het doel is dat het restaurant elke dag voor driekwart vol komt te zitten. Net als in onze beste tijd.’’
Toscane in IJmuiden
Laura zit sinds 2012 in de zaak, na een studie horeca management. Als afstudeeropdracht koos ze Da Maurizio. Dat werd niet gewaardeerd want; ‘een Toscaans restaurant in IJmuiden gaat niet slagen.’ Ze zette door, slaagde cum laude en haar scriptie wordt nu als voorbeeld gebruikt voor de studenten. ,,In eerste instantie had ik gekozen voor sport maar kreeg een rugblessure. Toen dacht ik: Dit wordt van mij. Dit wil ik. Hier ligt mijn hart.’’
Inleveren
Laura in de zaak is hun geluk. Ze werkt voor een salaris waar de gemiddelde 25-jarige, ze heeft twee jonge kinderen samen met haar man Ricardo te onderhouden, hun bed niet voor uitkomt. Want na corona viel het allemaal best tegen. De loop was eruit, net zoals we hebben gemerkt in bijna alle horecagelegenheden. Maurizio: ,,Niet alleen ónze kosten zijn omhoog gegaan, iedereen heeft financieel in moeten leveren. Onze inkoop is verdubbeld in prijs. De bloem voor de pizza’s twee keer zo duur, pizzadozen (papierprijzen schieten omhoog) niet te betalen. Twee kilo ossenhaas was 40 euro, nu het dubbele. Laten we het maar niet hebben over de elektra…’’
Kwaliteit
En toch weten ze zeker: ,,We gaan absoluut nooit bezuinigen op kwaliteit! En de prijzen worden ook niet verhoogd. De drempel om lekker, gezellig en in huiselijke sfeer te genieten van mooi Italiaans eten moet laag blijven.’’ https://www.damaurizio.nl/.
Fotobijschrift: Maurizio en zijn dochter Laura weten het zeker: inleveren op kwaliteit gaat niet gebeuren! Foto: Ingeborg Baumann