Het verhaaltje bij het kabaaltje

Kabaaltjes, al meer dan 25 jaar staan ze wekelijks in De Jutter en De Hofgeest. Soms zijn er kabaaltjes die de nieuwsgierigheid wekken. Arita Immerzeel neemt vanaf nu regelmatig een kabaaltje ‘onder de loep’. Haar oog viel deze week op:

Gevraagd:

Wie heeft er nog een oud kunstgebit liggen voor een arme Hongaarse vrouw? Tel. 0225-522207

Iedereen die het gelezen heeft, moet er wel om lachen, meldt Joni, als ik haar opbel. Maar ze is heel blij dat er zoveel reacties op haar Kabaaltje zijn gekomen. Want ja, zij heeft al zes of zeven complete gebitten mogen ontvangen. En ook nog wat losse onder- of bovengebitten.

Binnenkort reist Joni weer af naar Hongarije. Daar komt zij regelmatig. Tijdens haar laatste bezoek viel haar het slechte gebit van haar buurvrouw op. Die vrouw is nog maar 60 jaar, maar heeft nog maar één hoektand. De restanten van de rest zijn in een dusdanig slechte conditie, dat zij niet meer goed kan kauwen en eten. Een nieuw kunstgebit blijkt in Hongarije 5000 euro te kosten, begreep Joni. De tandarts is niet zo duur, maar de tandtechnieker wel. En aangezien de bewuste vrouw een gezinsinkomen van 450 euro per maand ontvangt, is dat bedrag niet op te brengen voor haar .

Joni heeft haar schaamte overwonnen. Stel, dat er hier een ongebruikt gebit in een la ligt, wat die Hongaarse buurvrouw zou passen? Joni hoopt nu zó, dat het gaat lukken. Misschien dat er nog iets bijgeschaafd moet worden ofzo, maar dat er zoveel reacties gekomen zijn, maakt haar al blij.

De inbrengers bleken ook blij, dat een kunstgebit, wat anders maar in de la ligt, wellicht een bestemming zal gaan krijgen.

Behalve gebitten, heeft Joni ook plakpasta, reinigingstabletten, gebittenbakjes en tandpasta ontvangen van gulle gevers. En verhalen! Over wie het gebit droeg en waarom nu niet meer. Ook vertelde een gulle gever dat er op het Waterlooplein in Amsterdam in de jaren ‘60 een marktkoopman met een bak gebitten stond, waar je kon passen of er iets bijzat voor je.

Ook vertelde iemand, dat in Beverwijk een kringloopwinkel is, waar het een en ander aan te schaffen is voor weinig. Joni heeft inmiddels alle ingebrachte gebitten extra schoongepoetst. En bewaakt onder- en bovensetjes als een tijger.

Of een van de gebitten gaat passen, laat Joni nog weten. Hou de Kabaaltjes maar in de gaten.