Zondag 6 maart publieksdag Forteiland

IJmuiden – Zondag 6 maart is het Forteiland weer opengesteld voor bezoekers. Forteiland IJmuiden, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, was in de afgelopen drie maanden gesloten wegens winterstop. De vele vrijwilligers van Vereniging Forteiland IJmuiden staan te trappelen om hun geliefde eiland weer op te gaan en bezoekers te vertellen over de geschiedenis en over alle sporen, die op het vier hectare grote eiland nog zichtbaar zijn.

Er zullen drie overvaarten vanaf de Kop van de Haven worden verzorgd door MS Koningin Emma, het motorschip van de eerste IJmuidense Rondvaartmaatschappij. In het ruime fort zelf kan genoten worden van een eenvoudige catering van koffie, thee en limonade. Een eigen lunchpakketje of snack meenemen is dus aan te raden. Deskundige gidsen verzorgen cultuurhistorische rondleidingen aan wie dat wil. Ook kan er vrij worden rondgelopen, men kan op informatieborden en internet veel informatie vinden. Voor mensen die slecht ter been zijn, is Forteiland helaas geen aanrader. Er zijn drie verdiepingen en geen lift. En op het terrein om het fort heen vragen bunkers, hoogteverschillen en zandpaden om goed schoeisel. Omdat Forteiland tussen de pieren in zee ligt, is het er koeler en winderiger dan aan wal. Met de kleding is het een aanrader om daar rekening mee te houden.

Meer informatie

De kaartverkoop online verloopt via www.ijmuidenserondvaart.nl (tarief vanaf 14,50 euro per persoon) en de vertrektijden zijn 10.45 uur, 12.45 uur en 15.10 uur. De retourtijd naar keuze: 13.00 uur, 15.15 uur en 17.25 uur. (Foto: Arita Immerzeel)