Zo doe je mee aan Maai Mei Niet zonder je tuin te ruïneren

Regio – Maai Mei Niet komt eraan. Hoewel veel mensen de campagne steunen, maken sommigen zich zorgen dat het hun tuin zou kunnen beschadigen. Het doel van Maai Mei Niet is om mensen aan te moedigen hun tuin in mei met rust te laten, zodat wilde bloemen en gras de kans krijgen om te groeien. Dit biedt voedsel en een leefomgeving voor bestuivers, zoals bijen en vlinders.

Het beschermen van de natuur is een nobel doel, toch kan het zonder goede voorbereiding je tuin op de lange termijn schade toebrengen. Maar er zijn tips over hoe je je gazon en tuin kunt voorbereiden, ze gezond kunt houden tijdens de niet-maai-periode en hoe je ze na afloop kunt herstellen.

Het probleem met het zomaar laten groeien van gras is dat het je gazon kan verzwakken, ongewenst en invasief onkruid kan laten opschieten en zelfs ongedierte zoals teken, muggen en knaagdieren kan aantrekken. Zelfs als de maand voorbij is, zijn er risico’s bij het maaien van lang gras, zoals schade aan je grasmaaier of het verstoren van de grasplanten, wat kan leiden tot gele of kale plekken in je gazon. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, goed onderhoud te doen en vooral het herstel niet te vergeten.

Hoe je je tuin kunt voorbereiden

Als je niet van plan bent om je hele tuin wild te laten groeien, kies dan de gebieden die je wilt laten gaan.

Kies wat je wilt laten groeien

Niet alle grassen en planten dragen evenveel bij aan biodiversiteit of het aantrekken van bestuivers. Sommige invasieve soorten kunnen zelfs schadelijk zijn. Overweeg om primula’s, goudsbloemen, verschillende soorten lelies of dahlia’s te planten. Deze zijn allemaal zeer aantrekkelijk voor bijen en andere insecten.

Maai kort en verwijder probleemplanten

Zodra je je gebied hebt gekozen, geef het dan een laatste korte maaibeurt, hark het maaisel op en let op probleemplanten of invasieve soorten, zoals haakgras. Verwijder wat je kunt en plant vervolgens nuttige planten die bijdragen aan de biodiversiteit, zoals de hierboven genoemde.

Hou onkruidgroei in de gaten

Hoewel onkruidgroei onvermijdelijk is gedurende de maand, zijn sommige onkruiden schadelijker dan andere. Let op brandnetels, distels en grote weegbree, en verwijder deze waar mogelijk.

Gebruik niet-schadelijke pesticiden

Het gebruik van traditionele pesticiden is contraproductief voor Maai Mei Niet, maar je kunt nog steeds proberen om ongedierte weg te houden. Pesticiden met een lage toxiciteit, zoals diatomiet of neemolie (die veilig zijn voor bestuivers), kun je wel gebruiken.

Verstoor het gras

Na een maand zonder verstoring kan je gazon vol zitten met wilde dieren, zoals kikkers of egels, die een beschermde soort zijn. Voordat je gaat maaien, probeer dan voorzichtig het gras te verstoren zodat ze weggaan.

Maai in fases

Na een maand van groei zal het gras waarschijnlijk behoorlijk lang zijn. Hoewel het verleidelijk is om alles in één keer kort te maaien, kan dit zowel de grasplanten als je grasmaaier beschadigen. Maai in plaats daarvan in fasen, zodat het niet te veel zonlicht krijgt en bruin wordt. Controleer steeds de schade en verwijder het maaisel om te voorkomen dat het gras verstikt.

Verwijder onkruid

Met de groei van gras komt onvermijdelijk de groei van onkruid, wat na een maand behoorlijk veel kan zijn. Verwijder onkruid bij de wortel waar mogelijk, of overweeg een onkruidbestrijder die niet schadelijk is.

Raak niet in paniek

Het gebrek aan zonlicht aan de onderkant van de grasspriet zorgt ervoor dat fotosynthese niet plaatsvindt, wat vaak leidt tot een geelachtige kleur. Dit kan verontrustend lijken, maar is volkomen normaal en je gras zou zich moeten herstellen.

Zaai beschadigde plekken opnieuw

Het is onvermijdelijk dat je gazon schade oploopt door de verandering in lengte, dus wees voorbereid om gras opnieuw te zaaien op plekken die niet te redden zijn. Verticuteer het gazon (verwijder dode grasresten en ander afval), belucht het gebied waar je opnieuw wilt zaaien en egaliseer de grond. Verdeel de zaden gelijkmatig over de grond, bedek ze licht en bevochtig de grond goed. Hou het gebied goed bewaterd.

Foto: Pixabay