Zandstenen pompoenen bij entree Park Kennemergaarde teruggeplaatst

Vandaag worden bij de ingang van Park Kennemergaarde twee zandstenen pompoenen feestelijk onthuld door wethouder Bram Diepstraten. Dertig jaar geleden, in oktober 1988, werden de pompoenen op een nacht van de monumentale zuilen gestolen. Sinds 2012 zetten de Vrienden van Park Kennemergaarde zich in voor het onderhoud en herstel van het park. Hun eerste wens – de terugplaatsing van de pompoenen – is hiermee gerealiseerd.

De nieuwe pompoenen zijn net als de monumentale zuilen gemaakt van Bentheimer zandsteen. Aan de hand van historische foto’s en modellen van gips en 3D-prints is de oorspronkelijke vorm gereconstrueerd. Steenhouwer Slotboom uit Winterswijk heeft de zandstenen exemplaren aan de hand van een digitaal model uitgefreesd. Samen met het in 2016 gerestaureerde gietijzeren hekwerk vormen de herstelde zuilen een waardige entree voor het park.

De oprijlaan naar het landgoed Duin en Kruidberg liep vroeger via de beukenlaan van Kennemergaarde. Er stonden toen vier zuilen bij de kruising met de Duin en Kruidbergerweg. Nu de twee zuilen zijn gerestaureerd, hopen de Vrienden van Park Kennemergaarde dat het een kleine stap zal zijn om ook de zuilen aan de kant van landgoed Duin en Kruidberg terug te plaatsen.

Zes jaar geleden is het burgerinitiatief Vrienden van Park Kennemergaarde opgericht, ter bevordering van onderhoud en herstel van het park. In 2012 werd een inzamelingsactie gehouden voor het herstel van de zuilen. De Gemeente Velsen en Stichting Santpoort hebben dit bedrag in 2017 aangevuld. Hierdoor konden de pompoenen gerealiseerd worden.

In 2014 is tevens met financiële hulp van de gemeente een boomgaard geplant in het deel van het park waar vroeger een moestuin lag. In 2016 heeft de gemeente het monumentale gietijzeren hek langs de Duin en Kruidbergerweg laten restaureren.

In samenwerking met het gemeente groenverzorgers organiseren de Vrienden een keer per jaar een natuurwerkdag. Vrijwilligers komen dan bij elkaar om het groen in het park te onderhouden. Dit jaar wordt de natuurwerkdag gehouden op zaterdag 3 november. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl. (foto: aangeleverd)