World Cleanup Day ook in IJmuiden

IJmuiden aan Zee – Wereldwijd werd zaterdag zwerfvuil geraapt vanwege World Cleanup Day, vrij vertaald Wereld Schoonmaak Dag. Ook het strand van IJmuiden werd door een groep vrijwilligers schoner gemaakt door zwerfvuil te rapen. De groep van kinderen en volwassenen was wegens coronapreventie klein gehouden. Zo moest men zich om mee te mogen doen van te voren aanmelden via de site van BRAK. Men verzamelde zich achter de boulevard in IJmuiden aan Zee bij het wikkelhouse van BRAK om met elkaar te gaan rapen.

Het weer werkte, door zon en een warm windje zonder neerslag, in alle opzichten mee om er een feestje van te maken voor de natuurminnende groep. De pers was ruim vertegenwoordigd. NH Nieuws maakte een verslag, dat behalve op nhnieuws.nl ook op nos.nl te zien is. Organisator Mireile Zuber vroeg ook de persmedewerkers naar hun betrokkenheid bij zwerfvuil rapen. Journalist Kees de Boer vertelde een poepzakje met zwerfvuil te vullen als hij de hond uitlaat. Johanna Minnaard is fotografe en vertelt met haar werk een bijdrage leveren aan het tegengaan van het wegwerpimago van plastic.

De sfeer is al rapend goed in de groep. Dirk ergert zich aan al die achteloos weggeworpen peuken. ,,Ze verteren niet en zitten vol met zware metalen. Vogels en vissen zien ze voor voedsel aan’’. Vier jonge meisjes, die normaliter met elkaar turnen, doen tussendoor een radslag, alvorens weer naar een blikje of bierdop te rennen. Hun handschoenen zijn rijkelijk ruim aan de maat, maar dat mag hen niet deren. Zij leren dat het verstandig is om bij de groep te blijven. Je weet natuurlijk niet of er gevaarlijke dingen tussen het zwerfvuil liggen, zoals naalden. Of dat omstanders vervelende grapjes gaan maken door hen als taakgestraften aan te merken.

Positieve reacties

De reacties van strandbezoekers waren gelukkig positief. ,,Goed dat jullie dit doen!” ,,Ik doe dit in mijn eigen woonplaats ook!”, klinkt het. Benne, acht jaar, woont in Amsterdam en loopt mee omdat zijn moeder dit organiseert. Het valt hem op, dat er al op de parkeerplaats veel afval naast de auto’s ligt. Eenmaal op het strand holt hij van sok naar blikje en van dop naar draadje.

Op een gegeven moment vindt hij een bananensnoepje. ,,Gek! En kijk, daar nog één en nog één!” De snoepjes lijken aangevreten door snaveltjes en verdwijnen in zijn Nederland Schoon-zak. Dan vindt hij een leeg blikje, nota bene náást een grote afvalbak. ,,Dat mensen het er dan niet in gooien!”, zegt Benne verbaasd. Hij vindt een kapotte haarspeld, achtergelaten schoonmaakdoekjes, houten vorken en mesjes, ijsstokjes, rietjes en een onderbroek. Alles verdwijnt in de groene zak. Het meest vreemde wat hij vindt? ,,Bierflesjes! Sommigen ruiken nog naar bier! En een paar waren kapot.” Benne raapte alles wat hij vond op. ,,Het is niet goed voor de dieren, al die troep!” (Tekst en foto’s: Arita Immerzeel)

Meer informatie en foto’s? www.brakijmuiden.nl.