Velsen – Glenn (10), Aimée (9) en Valentijn (12) werden vorige week als ware helden onthaald in het gemeentehuis. Zij zijn in Velsen de winnaars geworden van het computerspel Hackshield en daarmee benoemd tot cyber agents van de gemeente. Wethouder Jeroen Verwoort ontving het drietal in de trouwzaal voor een korte ceremonie.
Door Raimond Bos
Het internet heeft de samenleving veel moois gebracht, maar kent ook veel gevaren. Om kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar bewust te maken van die gevaren, is het spel Hackshield bedacht. Spelenderwijs leren ze wat cybercriminaliteit is en hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen. Hoewel Hackshield over de hele wereld gespeeld wordt, is Nederland met afstand het land waarin de meeste deelnemers wonen. Volgens de website van het spel telt ons land inmiddels meer dan 100.000 cyber agents. Ter vergelijking: Brazilië staat op de tweede plaats met meer dan 800 cyber agents.
Rode loper
Het werd voor Glenn, Aimée en Valentijn een bijzondere middag. Eigenlijk had ook Jasmijn er nog bij moeten zijn, maar zij had precies op de dag van de huldiging ook een taak in de eindmusical van haar klas, dus zij moest verstek laten gaan. De drie andere cyber agents werden allereerst thuis opgehaald door digitaal wijkagent Erwin Bennink. In een politieauto werden ze naar Plein 1945 gereden, waar de rode loper letterlijk voor ze was uitgerold. Zo betraden ze de statige hal van het gemeentehuis en werden ze gastvrij ontvangen door de wethouder, die voor elk van hen een presentje had klaarliggen.

Bewustwording
Als digitaal wijkagent is Erwin Bennink de verbindende schakel tussen wijk, wereld en web. Hij signaleert een dalende trend in de traditionele criminaliteit, terwijl de cybercriminaliteit juist een sterke stijging vertoont. Vanuit zijn functie houdt hij in de gaten wat zich zoal online afspeelt en waarschuwt inwoners regelmatig voor potentiële gevaren. Dat kinderen zich via het spel Hackshield verdiepen in de gevaren online, spreekt hem aan: ,,De basis is bewustwording van digitale veiligheid. Dat maakt je weerbaarder voor nieuwe vormen van cybercriminaliteit.’’ Bennink wijst erop dat phishing (een vorm van online fraude waarbij slachtoffers via een valse e-mail of website worden opgelicht) al relatief lang bestaat, maar nog altijd door criminelen wordt toegepast. ,,De nep-e-mails worden ook steeds beter. Ze zijn nu vaak in vlekkeloos Nederlands en hebben een beter uiterlijk. Het blijft voor ons schieten met hagel.’’

Nieuwe vormen van oplichting
Geschrokken is de politieman van de nieuwste trucs die oplichters toepassen om hun slachtoffers op te lichten. ,,RTL Nieuws berichtte over een vrouw die was gebeld door haar zoon, maar het bleken criminelen te zijn die de stem van haar zoon met behulp van kunstmatige intelligentie hadden gekloond. Het kwam uit, doordat haar zoon toevallig precies op dat moment bij haar binnen kwam. De snelheid van dit soort ontwikkelingen baart ons zorgen. We moeten ons ervan bewust zijn dat we niet meer kunnen vertrouwen op wat we digitaal aangeleverd krijgen.’’
Goede wachtwoorden
De 10-jarige Glenn uit IJmuiden heeft van Hackshield in elk geval veel geleerd. ,,Vooral dat je altijd moet blijven doorzetten’’, vertelt hij. De vragen over cybercriminaliteit vormden voor hem niet eens de grootste uitdagingen, zo vertelt hij. ,,De game zelf wel. Soms waren er stukjes waarin ik vastliep, maar uiteindelijk lukte het me wel steeds om verder te komen.’’ Wat heeft hij ervan geleerd? ,,Dat je nooit zomaar op een link in een mailtje moet klikken of bestanden in een bijlage moet openen.’’ En heeft hij al een idee voor zijn latere beroepskeuze? ,,Ja, ik wil graag programmeur worden.’’ De 9-jarige Aimée uit Santpoort-Zuid heeft nog geen voorkeursberoep in haar hoofd, maar kent intussen wel de basisregels van veilig internetgebruik: ,,Je moet goede wachtwoorden maken en je moet vaak updaten.’’ Haar drie jaar oudere broer Valentijn was vorig jaar al winnaar van Hackshield in Velsen, hierdoor raakte ook zij enthousiast en inmiddels staat ze zelf ook in de landelijke top tien van beste spelers. Valentijn is zelfs een stap verder nu, want hij heeft wereldwijd het hoogste aantal punten behaald. Dat hij zelf uiteindelijk ook met computers wil gaan werken, heeft hij al min of meer besloten, al weet hij nog niet precies in welke richting dat zal zijn.
In de klas
Het spel Hackshield kan individueel gespeeld worden, maar ook klassikaal. Er zijn zelfs speciale levels voor leerkrachten ontwikkeld. Als leerlingen zo’n level spelen, verdienen ze daarmee niet alleen extra punten, ook kunnen ze een virtuele badge bemachtigen die ze anders niet zouden krijgen.
Fotobijschrift 3: Drie trotse nieuwe cyber agents van de gemeente Velsen, met achter hen agent Erwin Bennink en wethouder Jeroen Verwoort. Foto: Bos Media Services