Wethouder Marianne Steijn: ,,Taboe van eenzaamheid doorbreken’’

Velsen – Wethouder Marianne Steijn heeft dinsdag namens de gemeente Velsen haar handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma ‘Eén Tegen Eenzaamheid’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel van het programma is eenzaamheid onder senioren terug te dringen in samenwerking met diverse organisaties in het maatschappelijk veld, maar ook het bedrijfsleven speelt een actieve rol.

Meer dan de helft van alle Nederlanders boven de 75 jaar geeft aan gevoelens van eenzaamheid te herkennen. De wethouder is geschrokken van dat cijfer en ziet in het landelijke actieprogramma een nieuwe kans om het tij te doen keren, naast de maatregelen die de gemeente Velsen zelf in de loop der tijd al nam om eenzaamheid onder senioren te voorkomen. Steijn: ,,Ik vind het zo’n mooi initiatief, omdat het ook een soort coalitie is van bedrijven, welzijnsorganisaties en overheden, om het taboe van eenzaamheid bij ouderen te doorbreken.’’ Ze wijst erop dat die eenzaamheid door de coronamaatregelen nog veel nadrukkelijk zichtbaar is geworden. Doordat ouderen vaak minder mobiel zijn en sociale netwerken vorig jaar veelal wegvielen, is het probleem alleen maar groter geworden.

Bedrijfsleven

Bijzonder is dat in dit actieprogramma ook het bedrijfsleven participeert. ,,Bijvoorbeeld PostNL; zij komen bij zo veel mensen aan huis, ze kunnen zo veel zien en dan is het fijn dat ze ook de tools krijgen om er iets mee te kunnen doen. Een ander voorbeeld is Albert Heijn, daar is een ‘kletskassa’ en Jumbo heeft ook zoiets georganiseerd. Hoe mooi is het als je als overheid met je partners in het werkveld samen iets kunt doen!’’ De integrale aanpak moet ervoor zorgen dat eenzaamheid beter zichtbaar wordt, want pas als dat doel bereikt is, kan er ook echt iets aan gedaan worden. Bovendien zal het probleem naar verwachting alleen maar groeien wanneer er geen actie wordt ondernomen, want het aantal mensen van 75 jaar en ouder zal in de komende jaren verder toenemen van 1,3 miljoen nu tot 2,1 miljoen in 2030.

Vijf pijlers

Het actieprogramma is gestoeld op vijf pijlers, te weten bestuurlijk commitment, een sterk netwerk, het betrekken van de doelgroep zelf bij de aanpak, het werken aan een duurzame aanpak en een goede monitoring en evaluatie van het project. Steijn benadrukt het belang van een duurzame oplossing: ,,Het is niet af en toe eens wandelen met ouderen, maar organiseer het zodanig dat het een constante is. Niet is erger dan weer uit beeld te verdwijnen, als je eerst wel in beeld was. Dan help je mensen alleen maar verder de eenzaamheid in.’’ Ze geeft aan dat eenzaamheid zich overigens niet alleen beperkt tot ouderen. Ook onder jongeren speelt dit probleem en ook daarvoor heeft de gemeente aandacht.

Praten over eenzaamheid

Een belangrijk uitgangspunt is dat het belangrijk is om over eenzaamheid te praten. ,,Als je erover praat, wordt het voor mensen ook makkelijker om aan te geven dat ze er zelf ook last van hebben.’’ De gemeente zet onder meer een burgerpanel in om gesprekken met inwoners aan te knopen. Vanuit het Ministerie van VWS krijgen gemeenten een adviseur toegewezen, dit is voor de gemeenten in de IJmond dezelfde persoon. Zo kunnen de gemeenten ook onderling ervaringen uitwisselen op het gebied van de projecten tegen eenzaamheid en de resultaten ervan.

Steijn: ,,Eenzaamheid moet je niet onderschatten. Eén van de basisbehoeften van de mens is verbondenheid. Het is voor iedereen belangrijk om contacten te hebben.’’ Vooral van de synergie tussen de deelnemende partners in het programma heeft ze hoge verwachtingen: ,,Dan weten die organisaties elkaar ook beter te vinden. Dat versterkt elkaar ook met ideeën. Ik geloof in de kracht van het samenwerken.’’ (Foto: Reinder Weidijk)