Werknemers Linde Gas dwingen betere cao af

IJmuiden – De werknemers van Linde Gas hebben een betere cao voor zichzelf afgedwongen. Na een korte staking en onder druk van meer acties is het gasbedrijf toch akkoord gegaan met de eisen van zijn werknemers. Deze week vond de stemming plaats over het onderhandelingsresultaat dat de FNV voor hen heeft bereikt. Bij Linde Gas en Linde Homecare werken in Nederland zo’n 340 mensen, verdeeld over locaties in Velsen, Schiedam, de Botlek, Dieren en Eindhoven.

Iris van der Veen, bestuurder FNV Procesindustrie: ,,Dit is prachtig. Het toont de enorme wilskracht van de mensen die hier werken. Zij hebben zich niet gek laten maken door hun directie, die riep dat actievoeren gevaarlijk en onverantwoord zou zijn, en zelfs dreigde met een kort geding. Werknemers uit IJmuiden en servicemonteurs stonden vorige week maandag schouder aan schouder bij de eerste staking in twintig jaar. En ze waren stuk voor stuk bereid om door te gaan.’’

‘Acties waren nodig voor goede afspraken’

Fred Massier, werknemer bij Linde Gas en voorzitter van het actiecomité: ,,Ik ben hartstikke trots op mijn collega’s en als comité zijn wij dik tevreden met dit resultaat. Het was een zwaar traject en voor sommige mensen ook best een stap om het werk neer te leggen. Maar dat was echt nodig om goede afspraken binnen te slepen.’’ De FNV heeft met het gasbedrijf een cao afgesproken van twee jaar (1 juni 2021 tot en met 31 mei 2023). Voor de medewerkers gaan de lonen in die tijd in stapjes omhoog met zes procent. Verder wordt het sociaal plan verlengd tot eind 2025 en ligt er een goede regeling waardoor oudere werknemers met zware beroepen drie jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen stoppen (RVU-regeling).