Welpenteam DCIJ pakt zilver bij jeugddamdag

Bij de meeste damtoernooien, zo ook bij Damclub IJmuiden (DCIJ),  draait het vaak om de prestaties van individuen. Minder snel zal er gedacht worden aan teamprestaties: vaak zijn de teams met de beste spelers het meest succesvol.

Afgelopen zaterdag was er in Apeldoorn bij de nationale jeugddamdag sprake van een uitzondering op de regel. Het welpenvijftal van Noord-Holland, bestaande uit maar liefst drie DCIJ’ers, wist namelijk zonder duidelijke uitschieter knap tweede te worden achter het ongenaakbare Noord-Brabant. Martijn Schoenmaker, Jens Mischke en Lars van Eeken bleken samen met de Haarlemse broer en zus Justin en Jasmine Koopman een perfect team te vormen.

Wanneer de één verloor, werd dit door de ander goedgemaakt of werd met een zwaarbevochten remise de overwinning over de streep getrokken. In de laatste ronde wisten zij een cruciale 6-4 overwinning op Groningen te behalen en daarmee op de valreep Gelderland te passeren. Vol trots mochten zij hun medaille in ontvangst nemen uit handen van ex-WK-finalist en idool Jan Groenendijk (zie foto).

Bij de onderlinge competitie werd Cees van der Vlis tegen Wim Winter het slachtoffer van een bekende openingstruc, maar hij pakte met een schijf minder toch nog een punt.  Stijn Tuijtel kreeg in de opening een dam om de oren tegen titelverdediger Jesse Bos.

Met kunst- en vliegwerk en een Coup Napoleon wist hij echter nog naar remise af te wikkelen. Max Doornbosch reageerde attent op een slecht getimede Ghestem-doorstoot van Cees van Duijvenbode en brak winnend door. Jan-Maarten Koorn kreeg in een goede stand een schijf cadeau van Nicole Schouten, die kort daarvoor een combinatie naar dam miste.

Tot slot ging de schier onverslaanbare Conall Sleutel verrassend onderuit tegen Jacqueline Schouten. (foto: aangeleverd)