Weer bedrijvige week voor strandredders in IJmuiden

Ook afgelopen week was het nog steeds warm en mooi weer. Weliswaar geen hittegolf meer, maar desondanks een redelijke bedrijvige week voor de IJRB.

In totaal werden er 40 hulpverleningen gedaan door de vrijwilligers. Het ging hierbij voornamelijk om het verlenen van EHBO; 26 keer kleine verwondingen en zeven keer wat grotere letsels. Daarnaast was er een vondeling en werden er een aantal strandbezoekers en kitesurfers geassisteerd.

Op donderdagavond was er nog een zoekactie naar een supper (stand-up peddelaar), die door een visser op de pier gezien was in het water bij het laatste gedeelte van de Zuidpier. Hierop werd de reddingsboot van de KNRM gealarmeerd. De IJRB kreeg dit bericht mee en bood aan om assistentie te verlenen. In overleg met de kustwacht en de reddingsboot van de KNRM gingen de Lifeguards van de IJRB met een auto het strand op om de waterlijn af te speuren. Na ongeveer 5 minuten kwam er een melding binnen dat de supper zojuist terug was gekomen bij zijn strandhuisje. Hierop werd de zoekactie beëindigd.

Zondagmiddag kwam er nog een alarmering binnen via de meldkamer van de ambulancedienst. Het betrof een persoon die onwel was geworden bij paviljoen Beach Inn. De IJRB is ter plaatse gegaan om eerste hulp te verlenen en om de ambulance te assisteren. De persoon was bij aankomst goed aanspreekbaar.

De ambulance werd vervolgens opgevangen bij de strandopgang naast het paviljoen en daarna naar het slachtoffer geleid. Na controle door het ambulancepersoneel bleek dat verdere actie niet noodzakelijk was.

Deze week werd ook voor het eerst de nieuwe mobiele post ingezet. De IJRB heeft al een aantal jaar de beschikking over een mobiele (verrijdbare) post in de vorm van een bouwkeet. Dit jaar werd de oude voorziening vervangen door een nieuw exemplaar; iets groter dan de vorige en met enkele updates, zoals een zonnescherm en een betere wasbak.

Deze mobiele post wordt bij drukte op het strand gezet, meestal aan de vloedlijn, als een vooruitgeschoven post. Reddingspost De Waecker staat namelijk een flink stuk van de waterlijn af en met behulp van de mobiele post hebben de Lifeguards van de IJRB een beter overzicht over de strandbezoekers en de baders en zwemmers. Naast het postje wordt een vaartuig neergezet, zodat er ook snel uitgerukt kan worden.

Vaak staat er ook een voertuig bij. Bovendien zijn de Lifeguards hier makkelijk aanspreekbaar voor strandbezoekers. De mobiele post is ingericht om de meeste EHBO-gevallen ter plekke te kunnen behandelen. Als dit onverhoopt niet lukt, dan kunnen strandbezoekers alsnog naar de hoofdpost worden vervoerd.

De komende 4 à 5 weken zullen de vrijwilligers van de IJRB nog dagelijks aanwezig zijn op het strand. Buiten openingsuren kan de IJRB altijd gealarmeerd worden via 112 (bij spoed). (foto: IJRB)