Week tegen de Eenzaamheid: Samen voor verbinding

Regio – Stichting SIG, regionale organisatie voor ondersteuning van mensen met een beperking, maakt zich samen met welzijnsorganisaties sterk voor maatschappelijke participatie van cliënten. Die begint bij ontmoetingen in de eigen wijk. De landelijke Burendag van afgelopen zaterdag was een mooie gelegenheid daarvoor. Ook tijdens de komende Week tegen Eenzaamheid – van 30 september t/m 7 oktober – vraagt de SIG aandacht voor het belang van ontmoeting en verbinding.

Diverse woonprojecten van de SIG in Haarlem en omgeving hielden tijdens Burendag open huis om cliënten en buren informeel met elkaar in contact te brengen. Woonproject Heemstede bijvoorbeeld, pal naast de watertoren, bood bezoekers een hartelijk welkom met koffie, thee, zelfgemaakte hapjes en (informatie)kramen, waaronder die van STG vrijwilligershulp & mantelzorg, partner van de SIG. Burgemeester Astrid Nienhuis van Heemstede, tevens beschermvrouwe van het woonproject, nam ruim de tijd voor haar bezoek. Ook de wijkagent kwam nog even ‘buurten’.

Eenzaamheidskwartet

Sociale contacten vormen in de visie van de SIG de basis van deelname aan de samenleving. Cliënten willen graag meedoen, maar weten niet altijd hoe, zo blijkt uit eigen cliënttevredenheidsonderzoek van de SIG. Om hen op weg te helpen, lanceert de SIG in het kader van de Week tegen Eenzaamheid het ‘Eenzaamheidskwartet’: een gezelschapsspel, dat verrassende inzichten en interacties oplevert. Samen met het wijkwelzijnswerk organiseert de SIG ook inloopmaaltijden (Stamtafels) voor wijkbewoners, onder wie cliënten. Vanuit verschillende Buurtwinkels, in Haarlem-Noord en -Oost, voeren cliënten van de dagbesteding van de SIG diensten en klusjes voor wijkbewoners uit. Meer informatie is op www.sig.nu te vinden. (Foto: aangeleverd)