Wandelen door oude duinen van Santpoort

Zondag 21 januari organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een wandeling door het karakteristiek oude duinlandschap van Santpoort. Bijzonder in dit gebied is de gave overgang van strandwal naar de voormalige strandvlakte.

Het contrast tussen hoog en laag, alsmede droog en nat is opvallend. En daarmee tevens de variatie en rijkdom aan natuur. Verder komt onderweg ook de cultuurhistorische context in beeld. Van de nalatenschap van de diverse blekerijen die zich hier vanaf de 16de eeuw hebben gevestigd, tot aan het voormalige Landgoed Spaarnberg.

Zo was landgoed Spaarnberg, waar het chalet toe behoorde, oorspronkelijk een linnenblekerij. Begin 19de eeuw kocht Adriaan van der Hoop, van het Amsterdamse bankiershuis Hope & Co, het en bouwde het blekershuis om tot een riante buitenplaats. In 1835 legde zijn vrouw de eerste steen voor het Zwitserse chalet, gebouwd door J. D. Zocher. Het chalet, met een enorm rieten dak, is er nog steeds. Sinds 1970 is het een restaurant.

Vertrek is om 13.00 uur bij het chalet van restaurant Boschbeek, Wüstelaan 73-75 in Santpoort-Zuid. Duur: 2 uur. Deelname is gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Zie ook www.ivn.nl/zuidkenneemrland. (foto: aangeleverd)