Wachten op 'spannend moment voor de regio'

Het bedrijfsleven in de IJmond ziet de renovatie van de Velsertunnel overwegend met vertrouwen tegemoet, zegt Ton van der Scheer, voorzitter van de Ondernemersvereniging IJmond. Vanavond om 21.00 uur is het zover.
,,De ondernemers in de IJmond bereiden zich samen met IJmond Bereikbaar en Rijkswaterstaat al sinds 2014 voor op deze dag. De eerste twee weken zullen wennen zijn. Ook blijven we kwetsbaar bij een calamiteit op de weg. Maar we hebben er vertrouwen in dat alle voorbereidingen hun vruchten gaan afwerpen. En aan het eind van de rit profiteren de ondernemers van een veel betere tunnel: een grotere doorrijhoogte en minder opstoppingen.”
De start van de renovatie is een spannend moment voor de regio, zegt directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat. ,,De IJmond is een logistiek zenuwcentrum, met de Velsertunnel als belangrijke schakel. Daarom geven we de bereikbaarheid tijdens de tunnelsluiting veel aandacht. Zo heeft Rijkswaterstaat speciaal voor de renovatie tijdelijke wegen aangelegd. Zoiets gebeurt in Nederland maar zelden. Na de renovatie kan de tunnel er weer tientallen jaren tegenaan en verbetert de bereikbaarheid en veiligheid van de hele regio.”
Vrijwel direct na de tunnelsluiting begint de aannemerscombinatie Hyacint met de renovatie. Vanaf dat moment gaan de werkzaamheden dag en nacht door: in enkele maanden tijd wordt de tunnel van binnen compleet gestript en daarna weer opgebouwd. ,,Als een trein volgen de werkzaamheden in de tunnel elkaar op’, zegt omgevingsmanager Ilkel Taner van Rijkswaterstaat. ‘Alles om de bouwtijd maximaal te benutten en de afsluiting van de tunnel zo kort mogelijk te houden.”
Dit weekend verwijdert Hyacint de bestaande systemen uit de tunnel. Vanaf volgende week schraapt de aannemer het hele wegdek en een deel van de betonnen laag van de vloer af. Een speciaal aangepaste mijnbouwfrees verwijdert honderden betonnen ribbels van het plafond. Beide werkzaamheden zijn noodzakelijk voor het vergroten van de doorrijhoogte van de Velsertunnel. Eind april is de tunnel ‘kaal’ en kan de wederopbouw beginnen.
In de eerste dagen krijgt het verkeer te maken met extra hinder omdat Rijkswaterstaat de laatste werkzaamheden uitvoert aan de omleidingsroutes. Vanaf aankomende maandagochtend 05.00 uur zijn alle omleidingen klaar en is de verkeerssituatie voor de komende negen maanden een feit.
Meer informatie over de omleidingsroutes dit weekend en tijdens de renovatie van de Velsertunnel vindt u op www.rijkswaterstaat/velsertunnel. Heeft u vragen over hoe u tijdens de tunnelsluiting kunt reizen? Op www.facebook.com/velsertunnel en via Twitter @Velsertunnelrws beantwoorden we die zo goed mogelijk. U kunt ook bellen naar de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.