Vrijwilligers KNRM rukken uit voor zeilers en kite

De vrijwilligers van KNRM-reddingstation IJmuiden zijn zondag in actie gekomen voor een zeiljacht met vier personen, waaronder een baby, aan boord.

Het jacht van 9,5 meter was onderweg van Hoek van Holland naar IJmuiden toen het driekwart mijl van de Zuidpier zonder brandstof kwam te zitten. In combinatie met de ongunstige wind heeft de schipper besloten via de Kustwacht de KNRM te alarmeren. Ondertussen hield het jacht zich gaande op een puntje fokzeil.

Binnen korte tijd was reddingboot Koos van Messel ter plaatse en werden twee bemanningsleden overgezet om de sleepverbinding te maken. Het jacht is uiteindelijk in Seaport Marina afgeleverd.

Twee dagen eerder kwamen de vrijwilligers van het reddingstation ook al in actie. Reddingboot Nh1816 was in Seaport Marina om te kijken of de reddingboot bij calamiteiten eventueel met de kraan uit het water gehesen kan worden. Nadat dit gecheckt was, ging de vrijwillige bemanning nog even naar ‘buiten’ voor een oefenronde. Eenmaal bij de Noordpier aangekomen zag de bemanning een zwervende kite. Van een surfer ontbrak ieder spoor.

Direct is door de bemanning contact gezocht met de Kustwacht. De Kustwacht bevestigde dat er inderdaad een kite vermist werd, de sufer had zichzelf namelijk gemeld bij de Kustwacht. De eigenaar vertelde dat hij de kite moest loslaten omdat hij vanwege de oostenwind steeds verder op zee raakte. Daarop heeft de bemanning de kite binnengehaald en meegenomen naar het reddingstation.

Drie dagen later heeft de surfer zijn kite opgehaald. De vrijwilligers gaven hem direct een ‘Be Traceable-sticker’ mee. De KNRM heeft de speciale Be Traceable-sticker ontworpen om op een board of boot te plakken. Hierop kan de eigenaar zijn contactgegevens invullen. Mocht de KNRM of iemand anders een verloren kite of board vinden, dan kan via de contactgegevens gemakkelijk geverifieerd worden of de persoon in veiligheid is. Dit bespaart de redders nodeloze en zeer kostbare zoekacties en de surfer heeft zijn materiaal snel terug. (foto: KNRM)