Vriendengroep fietst voor twintigste keer Le Tour de op z’n Kantje

We schrijven het jaar 1997. Vijf jonge vrienden zetten uit verveling koers richting Haarlem om wat biertjes te drinken en wat lol te trappen.

Met een niet geplande tussenstop in het toenmalige Deo Ziekenhuis, arriveerde de groep op de feestweek in IJmuiden aan Zee, waar ondanks wondkompressen en pleisters lekker gedanst werd op de liedjes van De Dijk, die optraden in de grote tent op de parkeerplaats. Inmiddels is Le Tour de op z’n Kantje uitgegroeid tot een begrip.

Afgelopen zaterdag vierde de ondertussen uitgebreide en uitgedijde vriendengroep de twintigste editie van deze roemruchte, nietsontziende en barre fietstocht. Tweeëntwintig jongens van formaat schoven om 11.00 uur aan voor een stevige lunch bij Café De Wildeman. Weggespoeld met de nodige alcoholische versnaperingen werd na het maken van de traditionele foto om 13.00 uur het startsein gegeven voor de tocht der tochten.

Normaliter worden er diverse horecagelegenheden aangedaan, maar vanwege het mooie weer kozen de dappere trappers ervoor om na een tussenstop bij Café ‘t Hemeltje snel koers te zetten richting Woodstock op het Bloemendaalse strand. Ondanks een helse tocht over de Zeeweg (de temperatuur was inmiddels opgelopen tot 28 graden Celcius) zonder een koude alcoholische pauze, werd Bloemendaal aan Zee in een moordend tempo bereikt.

Na een verfrissende duik in zee werd de barman tot wanhoop gedreven door penningmeester ‘John betaalt’, die het vuur uit zijn slippers heeft gelopen om de groep van koud bier te voorzien. Zelfs de nieuwste fietsende aanwinst werd vakkundig medisch verzorgd, nadat hij bevangen was geraakt door de warmte.

Aan alles komt een einde, zo ook het avontuur bij Woodstock. Uiteraard weer via café ‘t Hemeltje terug naar café De Wildeman om nog één keer op adem te komen voor de laatste etappe, die van Santpoort richting het fantastische Zomerfestival .IJmuiden. Nu niet op de parkeerplaats bij het strand, maar op de Kennemerlaan dus.

Tot in de late uurtjes werd hier doorgefeest, maar langzaam sloeg de ‘vermoeidheid’ toe in het peloton.

Twintig jaar lang wordt deze tocht al met veel succes gereden, zonder een onvertogen woord naar elkaar, uitbaters, passanten en zelfs niet tegen politie-escortes. IJmuidense gezelligheid ten top! Vriendschappen zijn nog intenser geworden en de herinneringen zijn blijvend. Door de foto’s en de verhalen, maar ook door de littekens.

Dank gaat uit naar de sponsoren van de 20ste editie van Le Tour de op z’n Kantje: Libelle Service, Stukadoorsbedrijf Dennis Looij en Voor Hem en Voor Haar. (Egon van de Pieterman, foto: aangeleverd)