VoorleesExpress trapt af in Bibliotheek IJmuiden

IJmuiden – Op donderdag 10 oktober vond in de bibliotheek aan het Dudokplein de kick-off plaats van de VoorleesExpress Velsen. De gemeente Velsen, Rotary Club Santpoort en Bibliotheek Velsen werken samen in dit project, waarbij enthousiaste vrijwilligers twintig weken iedere week op een vast moment thuis komen voorlezen.

Alle belangrijke partners waren tijdens de kick-off aanwezig. Wethouder Marianne Steijn benadrukte in haar toespraak het belang van voorlezen, tijdens de bijeenkomst werd ook het samenwerkingscontract tussen Bibliotheek Velsen en Rotary Club Santpoort is officieel ondertekend. Zowel de gemeente als de Rotary Club sponsoren het project, maar vanuit de Rotary Club worden ook vrijwilligers geleverd. Vier gezinnen zullen in de komende maanden wekelijks worden voorgelezen door een groep enthousiaste vrijwilligers. De VoorleesExpress helpt kinderen van 2 tot en met 8 jaar met een taalachterstand bij hun taalontwikkeling. Een half jaar lang komt een vrijwilliger bij het gezin langs om voor te lezen. Samen met de ouders zorgt de VoorleesExpress ervoor dat taal en leesplezier een vaste plek krijgen in het gezin.

De vrijwilligers krijgen hiervoor een training en werken met een online ondersteuningsplatform. Het doel is om de taalomgeving thuis te verrijken en taal te stimuleren door leesplezier. Ouders maken een belangrijk deel uit van het project en worden gestimuleerd door de vrijwilliger om het voorlezen een blijvend plekje in het gezin te geven. Een voorwaarde is dat de ouders zelf ook gemotiveerd zijn om te leren. Na een aantal voorleessessies gaan ze samen met de vrijwilliger naar de bibliotheek. De VoorleesExpress werkt samen met scholen en versterkt het partnerschap tussen school en ouders. Kijk op de website van Bibliotheek Velsen voor uitgebreide informatie over dit project. (foto: aangeleverd)