Voor jongeren: gratis verhalenbundel ‘3PAK’ op te halen

Velsen – Van vrijdag 18 tot en met zondag 27 september vindt de derde ‘officiële’ Boekenweek voor jongeren plaats. Tijdens deze week staat het stimuleren van leesplezier onder jongeren centraal. Zo gaan verschillende schrijvers langs scholen in het hele land met ‘Literatour’ en zullen docenten tijdens hun lessen door middel van lespakketten aandacht besteden aan de bij Bibliotheek Velsen gratis verkrijgbare verhalenbundel 3PAK.

Het geschenkboek 3PAK bevat verhalen uit het echte leven, dicht bij de doelgroep: een graphic novel van rapper-schrijver Pepijn Lanen en illustrator Floor van het Nederend en twee spiksplinternieuwe verhalen van de populaire auteurs Daniëlle Bakhuis en Johan Fretz.

Lezen onder jongeren

Het is geen geheim dat jongeren in de loop der jaren minder zijn gaan lezen. Het grootste probleem lijkt het leesplezier te zijn. Lezen zien ze niet gezien als ontspanning, maar als verplichting. Zo vindt bijna twee derde van VMBO-leerlingen in leerjaar 4 lezen niet (zo) leuk. Op HAVO en VWO zegt zo’n veertig procent lezen niet (zo) leuk te vinden. Bibliotheek Velsen vindt het belangrijk om zich in te blijven zetten voor leesbevordering bij deze belangrijke doelgroep.

Beste boek voor jongeren

Bij de start van Boekenweek voor jongeren worden de winnaars bekendgemaakt van het ‘Beste boek voor jongeren 2020. Een vakjury van volwassenen nomineert tien boeken voor jongeren van 15 tot en met 18 jaar, vijf in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ en vijf in de categorie ‘Vertaald’. De nominaties zijn eind mei volgend jaar bekend. Een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van 2500 euro. (Afbeelding aangeleverd)