Voor het eerst ook jeugdlintjes in Velsen

Velsen – Tegelijk met de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen werden vrijdagochtend in het gemeentehuis ook twee jeugdlintjes uitgereikt. Een nieuw initiatief van de gemeente, bedoeld om ook jeugdige inwoners een blijk van waardering te kunnen geven als ze zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de maatschappij. Het voorstel van burgemeester Frank Dales om hiervoor een speciaal jeugdlintje in het leven te roepen, is door de gemeenteraad omarmd en nu was het zo ver, twee meisjes ontvingen dit bijzondere lintje.

Kayleigh de Bruin (16) uit IJmuiden is een grote dierenvriend. Als jong meisje ging ze altijd al met opa John mee, als hij zijn vrijwilligerswerk deed bij de volière en kinderboerderij van Velserbeek. Met name de ezels Dora en Diëgo trokken haar aandacht. ,,De ezeltjes, die zijn van mij’’, riep ze dan. Toen opa om gezondheidsredenen zijn vrijwilligerswerk moest staken, nam diens dochter, de moeder van Kayleigh, het stokje over. Kayleigh zelf bleef natuurlijk gewoon meegaan en dat doet ze nu nog steeds vol overgave. Inmiddels zit ze in het derde jaar van het voortgezet onderwijs, maar zodra ze het klaslokaal verlaten heeft, spoedt ze zich vaak naar de kinderboerderij om daar allerlei taken te verrichten. Ze doet boodschappen, gooit de vuilniszakken in de container, allerlei zaken worden door haar geregeld. Daarnaast verdient ze wat bij door te werken in een tuincentrum. Het zal dan ook niemand verbazen dat Kayleigh een ‘groen’ plan heeft klaarliggen voor haar studie na de middelbare school. Het Clusius College in Alkmaar moet het gaan worden, de plek waar leerlingen worden opgeleid voor een baan in de agrarische sector.

Demi van Straaten (11) uit Velserbroek is ook enorm betrokken bij natuur en milieu. Als actief lid van Beestenbende trekt ze regelmatig ten strijde tegen zwerfafval en al zolang ze zich kan herinneren is ze bezig met het creëren van meer bewustwording over diabetes type 1, omdat haar oudere broer aan deze ziekte lijdt en ze niets liever zou wensen dan dat hij hiervan kan genezen. ,,Een heel sociaal meisje dat graag andere mensen gelukkig maakt’’, zo wordt Demi getypeerd. Toen de schoolleiding besloot om geen palmpaastakken meer te gaan maken voor de senioren in de buurt, zette ze haar eigen actie op touw. Verkleed als paashaas toog ze naar een verzorgingstehuis om daar paaseitjes aan de bewoners uit te delen. Het is kenmerkend voor de manier waarop de 11-jarige in het leven staat. Ze is ook nog eens het vaste maatje van Agnes, een meisje met een verstandelijke beperking. Eens per maand neemt ze Agnes mee naar de manege, daar leert ze haar hoe ze de paarden moet verzorgen. Voor Agnes is dat het hoogtepunt van de maand. 

Al met al volop redenen om ook aan Demi een jeugdlintje uit te reiken. 

De beide meisjes ontvingen daarbij tevens een geschenkpakket met onder meer een 10-badenkaart voor zwembad De Heerenduinen. (tekst: Bos Media Services, foto: Reinder Weidijk Fotografie)