Verona Teske in finale Mrs. Netherlands Universe

,,Door deelname aan verkiezing ben ik gegroeid’’

Velserbroek – Voor Verona Teske (36) breekt een spannende tijd aan. De Velserbroekse heeft de finale bereikt van Mrs. Netherlands Universe en maakt volgende maand kans om deze felbegeerde  titel in de wacht te slepen. Maar ook als een andere deelneemster uiteindelijk zal worden gekroond, kan ze vol trots terugkijken op het afgelopen jaar. ,,Door de deelname aan deze verkiezing ben ik persoonlijk gegroeid’’, vertelt ze enthousiast.

Onder normale omstandigheden was de finale van Mrs. Netherlands Universe allang achter de rug geweest, maar door het coronavirus loopt alles anders. Om dezelfde reden maakt ze ook geen kans op een avontuurlijke reis naar een verre bestemming voor de internationale variant van de verkiezing, want die vindt dit jaar online plaats. Voor het enthousiasme waarmee de ongeveer twintig finalisten zich inzetten, maakt het weinig verschil.

Verona Teske: ,,Je leert er zoveel van, op allerlei gebied. Je krijgt trainingen op het gebied van make-up en het gebruik van sociale media, je leert heel veel leuke mensen kennen, dat op zich is al geweldig. En ik ben er zelfverzekerder, zakelijker en creatiever van geworden.’’ Als voorbeeld noemt ze het werven van sponsors voor haar deelname aan de verkiezing. Ze slaagde erin om voor de jurken, de make-up, de nagels en het haar sponsors te vinden. Dat ging niet altijd even gemakkelijk. ,,Soms krijg je ‘nee’ te horen, maar dan is het een kwestie van niet bij de pakken neerzitten, de schouders eronder zetten en doorgaan.’’

Vanaf 25 jaar

De verkiezing van Mrs. Netherlands Universe is specifiek bedoeld voor vrouwen vanaf 25 jaar. Zij vallen bij veel verkiezingen al bij voorbaat buiten de boot op basis van een maximale leeftijd die geld om te mogen deelnemen. Toch staat deze verkiezing ook open voor vrouwen die jonger zijn dan 25, mits ze al getrouwd zijn of moeder zijn geworden. En hoewel Verona alleen al qua leeftijd ruimschoots voldoet aan de toelatingseis, zijn zij en haar partner Bart sinds 2016 ook nog de trotse ouders van zoontje Roan, dus alle elementen zijn aanwezig om haar deelname te rechtvaardigen.

Vorig jaar werd ze door de organisatie uitgenodigd om zich in te schrijven voor deelname. ,,Ik doe al sinds 2005 af en toe modellenwerk. Dat vind ik heel leuk om te doen. Ik combineer het met mijn baan als executive assistent voor twee directeuren van een onderzoeksbureau.’’ Het modellenwerk begon voor Verona destijds met het maken van fotoreportages voor fotografen op basis van het ‘Time for Print’ concept. Dit houdt in dat er over en weer geen betalingen worden gedaan. Zowel de fotograaf als het model gebruiken het materiaal voor de eigen promotie.

Opdrachten

Het leverde Verona waardevolle contacten op en zo kwam ze geleidelijk wat verder op de ladder. ,,Mijn eerste opdracht was voor Goodnight Slaapkamers. Maar ik heb destijds ook opdrachten gedaan voor het meidenblad Yes en voor muziekzender TMF. Geleidelijk is mijn rol veranderd. Ik doe nu bijvoorbeeld klussen voor Blokker of Aldi, soms fotoshoots maar soms ook promo’s of commercials. Ik word nu vaker ingeschakeld om bijvoorbeeld een moederrol te spelen.’’

Deelnemen aan een missverkiezing was voor haar niet helemaal nieuw, maar wel in deze vorm. ,,Ik had al meegedaan aan verkiezingen bij horecabedrijven in Uitgeest en Scheveningen. Bij allebei werd ik tweede. Maar die verkiezingen waren minder inhoudelijk dan deze. Hier gaat het er niet alleen dat je er goed uitziet, maar je wordt ook beoordeeld op het interview.’’ In het voortraject kreeg Verona al een persoonlijk onderhoud met Angelica Smeding, zij is licentiehouder van deze verkiezing in Nederland en won zelf de wedstrijd in 2014. Ook heeft ze gesprekken met andere oud-winnaars gevoerd, werd ze aan een – deels Engelstalig – interview onderworpen en mocht ze deelnemen aan een fotoshoot.

Trainingsdag

Op 4 oktober vindt in Rijswijk de grote finale plaats. Voordat het zover is, wacht op 27 september nog een intensieve trainingsdag. ,,Dat wordt een lange dag. We gaan dan van alles oefenen. We leren hoe je moet opkomen, waar je precies moet staan, hoe je weer van het podium afgaat, enzovoort.’’ Al jaren is de verkiezing van Mrs. Universe wereldwijd gekoppeld aan het ondersteunen van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld. In ons land vertaalt zich dat naar het inzamelen van goederen voor vrouwen die in een blijf-van-mijn-lijfhuis zitten.

Verona heeft daar al heel wat uurtjes tijd ingestoken: ,,Ik heb allemaal spullen ingezameld voor vrouwen en kinderen. Ik heb overal in het land dingen opgehaald, het was zelfs zo veel dat ik een grotere auto moest lenen omdat het niet allemaal in mijn auto paste. Op 21 april heb ik alles naar een blijf-van-mijn-lijfhuis gebracht. Speelgoed, kinderkleren, nieuwe speentjes, maar ook kleding van mezelf, heb ik gedoneerd. Helaas zaten we toen midden in de corona-uitbraak, dus de overhandiging was heel kort en op afstand. Ik had graag die vrouwen wat beter willen leren kennen en hun verhalen willen horen.’’

Vrije tijd

Sinds de geboorte van zoontje Roan heeft Verona in overleg met haar werkgever het aantal arbeidsuren gereduceerd. ,,Ik werk nu tachtig procent. In mijn vrije tijd onderneem ik graag leuke dingen met mijn gezin of met vriendinnen. Dat kan bij iemand thuis zijn, gezellig uit eten  of naar de bioscoop. En ik hou erg van reizen. Voordat Roan geboren werd, zijn we veel in Azië geweest.’’ Verre reizen maken zit er momenteel even niet in, maar Verona heeft nu even al haar aandacht nodig voor de verkiezing van Mrs. Netherlands Universe. ,,Ik zou het echt iedere vrouw aanraden om zelf ook mee te doen, als je erover nadenkt. Maar je krijgt het niet allemaal aangereikt, je moet er ook echt zelf moeite voor doen.’’

Of ze volgende maand de kroon van Léonne Henkelman mag overnemen, zal de tijd moeten leren. Henkelman won vorig jaar de verkiezing en mocht Nederland in China vertegenwoordigen bij de verkiezing van Mrs. Universe. Die verkiezing zal dit jaar online plaatsvinden, waarbij de deelnemers zich via een video voorstellen en iedereen zelf via het internet een stem kan uitbrengen. De belevenissen van Verona op weg naar de landelijke finale zijn via @veronateske op Instagram te volgen.

Op de foto:
Verona Teske, hier in een prachtige jurk van Blaque Couture, bereidt zich voor op de finaledag 4 oktober aanstaande. (Foto: Bas de Kemp)