Verkeershinder door afmaken tijdelijke verbindingswegen

De renovatie van de Velsertunnel komt nu echt in zicht. Vanaf vrijdag 15 april gaat de tunnel negen maanden dicht voor een grote renovatie. Deze week is Rijkswaterstaat nog aan het werk om de omleidingsroutes in de IJmond af te maken. 

Rijkswaterstaat en combinatie Hyacint maken de komende anderhalve week de vier tijdelijke verbindingswegen (keerlussen) af die speciaal voor de renovatie worden aangelegd. Maandag 18 april 05.00 uur, vóór het begin van de spits, is dit werk klaar en zijn alle omleidingsroutes voltooid. Daarmee is de tijdelijke verkeerssituatie voor de komende negen maanden een feit.

Vanaf maandagavond 11 april is de A22 in de richting IJmuiden twee avonden en nachten afgesloten. De weg is dan dicht ter hoogte van knooppunt Velsen. Het gaat om de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 april en die van dinsdag 12 op woensdag 13 april. Beide keren duren de afsluitingen van 20.00 uur ’s avonds tot 05.00 uur ’s ochtends. Richting Rottepolderplein blijft één rijstrook van de A22 open.

· Verkeer op de A9 dat vanuit zuidelijke richting naar IJmuiden wil, blijft op de A9 en keert bij Heemskerk. Daarna rijden weggebruikers via de A22 en de Velsertunnel naar IJmuiden (de zuidelijke calamiteitenboog is dicht).

· Verkeer vanuit IJmuiden kan via Rottepolderplein naar Amsterdam.

Vanaf dinsdagochtend 12 april 05.00 uur is er op de A22 één rijstrook beschikbaar voor verkeer dat vanaf de A9/Rottepolderplein naar IJmuiden gaat (en andersom). Dit blijft zo tijdens de hele renovatieperiode.

De A22 richting Alkmaar is in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 april tussen 20.00 en 05.00 uur dicht ter hoogte van knooppunt Beverwijk.

· Verkeer van Beverwijk/IJmuiden naar Alkmaar rijdt via de Wijkermeerweg, de Bazaar en de A9.

Donderdag 14 april is de Velsertunnel dicht in de richting van IJmuiden/Haarlem tussen 20:00 uur en 5:00 uur. Verkeer richting Beverwijk kan door de tunnel heen, verkeer naar IJmuiden/Haarlem rijdt via de calamiteitenbogen en de A9/Wijkertunnel.

Vanaf ‘s ochtends 05.00 uur zijn de eerste twee tijdelijke verbindingswegen (keerlussen) bij de knooppunten Beverwijk en Velsen in gebruik. Ook zijn dan de tijdelijke extra rijstroken in de Wijkertunnel beschikbaar. De calamiteitenbogen zijn vanaf dat moment negen maanden lang, 24 uur per dag open. Verkeer uit IJmuiden richting Alkmaar kan vanaf dat moment de omleidingsroute gebruiken die negen maanden geldt:

· Verkeer uit IJmuiden rijdt eerst over de A22 in zuidelijke richting naar knooppunt Velsen. Daar neemt u de zuidelijke tijdelijke verbindingsweg (keerlus) die u naar de A9 en de Wijkertunnel leidt. U blijft op de A9.

· Van Alkmaar naar IJmuiden rijdt het verkeer via de A9/Wijkertunnel naar de zuidelijke calamiteitenboog.

Vanaf donderdag 14 april 05.00 ’s ochtends is er op de A22 ter hoogte van de noordelijke calamiteitenboog één rijstrook beschikbaar naar de A9 richting Alkmaar. Dit is ook zo in de andere richting: vanaf de A9 vanuit Alkmaar naar Beverwijk is één rijstrook open. Dit blijft zo gedurende de hele renovatieperiode. 14 en 15 april verwacht Rijkswaterstaat hier extra drukte.

· Verkeer van Alkmaar naar Beverwijk kan vanwege de verwachte drukte op 14 en 15 april het beste op de A9 afslag 9 (Heemskerk) of afslag 8 (Beverwijk-Oost) nemen.

Vrijdag 15 april om 21.00 begint de renovatie en gaat de Velsertunnel negen maanden dicht. Het eerste weekend dat de Velsertunnel is gesloten, rijdt het verkeer van en naar de N208 nog anders dan tijdens de rest van de renovatie. Dit komt omdat Rijkswaterstaat dat weekend nodig heeft om ten zuiden van de tunnel twee tijdelijke verbindingswegen (keerlussen) af te maken. Omdat deze volledig over de rijbanen van de A22 liggen, kan Rijkswaterstaat ze pas voltooien als de tunnel dicht is en de weg leeg.

· Verkeer dat gebruik maakt van de N208 om naar het noorden te reizen, bijvoorbeeld vanuit Haarlem Noord of Velserbroek, krijgt in dat weekend te maken met een omleiding via Santpoort en Haarlem (Waarderpolder) naar Rottepolderplein en de A9. Deze situatie duurt tot maandag 18 april 05.00 uur.

· IJmuiden en Velsen-Zuid zijn dit weekend vanaf de N208 binnendoor bereikbaar via gemeentelijke wegen. Rijkswaterstaat adviseert verkeer vanuit Haarlem(-noord) te rijden via de Waarderpolder, de A9 (Rottepolderplein) en A22.

De Velsertunnel tussen IJmuiden en Beverwijk is bijna 60 jaar oud en toe aan groot onderhoud. Daarom voert Rijkswaterstaat vanaf 15 april 2016 een grootscheepse renovatie uit. De tunnel gaat dan negen maanden helemaal dicht. Rijkswaterstaat vergroot de doorrijhoogte, bouwt nieuwe vluchtwegen en vervangt alle installaties (zoals het brandmeldsysteem en de ventilatie).

Op www.rijkswaterstaat.nl/velsertunnel vindt u meer informatie over de renovatie van de Velsertunnel. Heeft u vragen over hoe u tijdens de tunnelsluiting kunt reizen? Op www.facebook.com/velsertunnel en via Twitter @Velsertunnelrws beantwoorden we die zo goed mogelijk. U kunt ook bellen naar de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002. (foto: Rijkwaterstaat)