VELSERTUNNEL NEGEN MAANDEN DICHT

Vrijdagavond om 21.00 uur gaat de Velsertunnel negen maanden dicht vanwege een grootschalige renovatie. Rijkswaterstaat vergroot de doorrijhoogte met 12 centimeter, bouwt nieuwe vluchtwegen en vervangt alle technische installaties. De doorstroming en de veiligheid van de 60 jaar oude tunnel worden hierdoor sterk verbeterd.

Ondanks de zorgvuldige voorbereiding is overlast voor weggebruikers onvermijdelijk, zegt Rijkswaterstaat. Zeker de eerste weken wordt het voor iedereen even puzzelen om van A naar B te komen. De route via de A9 en Wijkertunnel is de meest gebruikte omleiding voor gemotoriseerd verkeer. Om de hinder te beperken zijn tientallen maatregelen genomen, zoals de aanleg van tijdelijke verbindingsstroken en een extra rijstrook in de Wijkertunnel.

De buslijnen 73 en 74 mijden het Noordzeekanaal en zetten passagiers af bij de pont (74) of de stations in Beverwijk en Santpoort-Noord (73). In Velsen-Noord komt een tijdelijke pendelbus tussen de pont en station Beverwijk: buslijn 77. Bij station Driehuis is een extra bushalte aangelegd voor reizigers uit IJmuiden die met de trein richting Uitgeest of Alkmaar willen reizen.

Forenzen kunnen bij de stations in Beverwijk en Driehuis ook gebruikmaken van de IJmond Shuttle, een speciale bus die in de spits rijdt om werknemers naar omliggende bedrijventerreinen te brengen. Op werkdagen vaart er tussen 6.30 en 9.30 uur en tussen 14.00 en 18.00 uur een extra pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. Rijkswaterstaat benadrukt dat de sluizen in IJmuiden niet gezien moeten worden als omleidingsroute. Door de slechte gesteldheid van de bruggen is deze route voor vrachtauto’s sowieso geen optie.

Om weggebruikers snel op de hoogte te brengen van incidenten start Rijkswaterstaat met het versturen van sms-alerts (sms ‘A9 aan’ naar 3669). Er wordt alleen een alert verzonden bij grote incidenten waarbij de verwachte vertraging langer is dan een uur. Op de omleidingsroute staan 24 uur per dag sleepwagens klaar om pechgevallen van de weg te halen.

IJmond Bereikbaar biedt camerabeelden en een actuele routekaart aan via www.ijmondbereikbaar.nl/reisinformatie. Meer informatie over de renovatie van de Velsertunnel en de bijbehorende verkeersmaatregelen is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/velsertunnel. Hierop staan ook virtuele omleidingsroutes om alvast te oefenen. Vragen stellen kan via www.facebook.com/velsertunnel, Twitter (@velsertunnelrws) of 0800-8002.

Het eerste weekend rijdt het verkeer van en naar de N208 nog anders dan tijdens de rest van de renovatie. Dit komt omdat Rijkswaterstaat een paar dagen nodig heeft om ten zuiden van de Velsertunnel twee tijdelijke verbindingswegen (keerlussen) af te maken. Omdat deze volledig over de rijbanen van de A22 liggen, kan Rijkswaterstaat ze pas voltooien als de tunnel dicht is en de weg leeg. (foto: Rijkswaterstaat)