Velsense bedrijven genomineerd voor IJmond Duurzaam Award

Tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt op 14 november wordt de IJmond Duurzaam Award uitgereikt. Alle genomineerde bedrijven – Parlevliet & Van der Plas, Timboektoe en Abelia – zijn gevestigd in Velsen. De IJmond Duurzaam Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf dat duurzaam ondernemen zo optimaal mogelijk heeft geïntegreerd in de eigen bedrijfsvoering.

Met voldoende middelen om te innoveren, lijkt het makkelijk geregeld. Maar hoofd technische dienst Willem van Duijn van internationale visser Parlevliet & Van der Plas neemt geen genoegen met de standaard duurzaamheidsmaatregelen. ,,Diverse innovaties hebben we zelf gedaan. Bijvoorbeeld de carrouseldeuren in de vriescellen van de nieuwbouw. Deze zorgen ervoor dat er zo min mogelijk deurverliezen ontstaan, wat betekent dat er zo min mogelijk warmte de vriescellen in komt door minimale luchtverplaatsing tijdens het in- en uitladen van de producten.”

De nieuwbouw van Parlevliet & Van der Plas is gerealiseerd onder de duurzame BREEAM certificering voor nieuwbouw. Nieuwe systemen zorgen niet alleen voor betere kwaliteit van de producten, ook is het energieverbruik binnen een paar jaar drastisch omlaag gegaan. ,,En het personeel doet ook mee. Die komen zelf ook met ideeën.”

De vestiging in IJmuiden is toonaangevend in het totale netwerk aan bedrijven binnen Parlevliet & Van der Plas, een koploper mogen we wel zeggen. ,,Eens in de zoveel tijd hebben we een bijeenkomst met hoofden technische dienst. Ze komen hier graag kijken naar onze duurzame ideeën”, aldus Van Duijn. Vanuit IJmuiden worden de maatregelen uitgerold over het land, maar ook naar het buitenland. ,,Gaandeweg hebben we steeds meer ontdekt en zijn steeds meer mensen enthousiast geworden. Ook andere bedrijven komen bij ons kijken.”

Strandpaviljoen Timboektoe werkt al jaren zo veel mogelijk duurzaam. Zo hebben ze bijvoorbeeld inmiddels het gouden keurmerk van Green Key. Met de bouw van het nieuwe paviljoen kregen zij de kans om dit ook door te voeren in het pand. Eigenaar Jonathan Michielen: ,,Ik wil mijn footprint verminderen en de wereld goed achterlaten. We hebben zonnepanelen op het dak, verwarmen ruimtes met hitte van onder andere keukenapparatuur en we zijn vooral meer vegetarische en veganistische gerechten op de kaart gaan zetten. Dat scheelt het meest.”

Geïnspireerd door Aloha, die vorig jaar de IJmond Duurzaam Award in ontvangst nam, en met een gezond gevoel voor competitie gaf hij zich op voor nominatie. ,,Ik vind het leuk om bezoekers te enthousiasmeren en ze erop te wijzen dat kleine stapjes ook helpen, zoals vaker vegetarisch eten”, vertelt Michielen. Zijn personeel, dat vaak al van jongs af aan bij Timboektoe werkt, krijgt deze filosofie ook mee. ,,Ik weet dat duurzaamheid tijd en moeite kost, maar het is het volgens mij echt waard.”

Abelia is de laatste jaren volop bezig met eerlijke inkoop, duurzaamheid, recycling en verminderen van energieverbruik. Terwijl ze vorig jaar nog het Zilver certificaat ‘Barometer Duurzame Bloemist’ behaalden, hebben ze zich dit jaar alweer ontwikkeld tot Goud. En daarmee zijn ze de enige met dit niveau keurmerk in de IJmond. Eigenaar Harald Heijmerikx: ,,Het percentage duurzame inkoop ligt hoger dan vorig jaar en we hebben nu nog meer led geïnstalleerd. Het is vooral belangrijk dat het in je eigen toko leeft, daarna kun je steeds een stapje verder en hoger.” Zo is hij ook niet bang om anderen te vragen wat zij dan precies aan duurzaamheid doen. ,,Ik vraag op de man af wat een bedrijf aan duurzaamheid doet, dat geeft interessante reacties.”

Abelia werkt waar mogelijk met gecertificeerd duurzame bloemen, zoals MPS A en Fairtrade Flowers. Het afval van Abelia wordt al jaren gescheiden. Karton en kunststof gaat retour naar de veiling, groenafval wordt apart verzameld, net als restafval. ,,Laatst kwam de buurman vragen of hij ons karton mocht hebben om spullen in te versturen, dat is nog leuker dan wegbrengen.” Voor de toekomst ziet Heijmerikx nog meer ontwikkelingen voor zich, momenteel is hij bezig met het onderzoeken van de opties met zonnepanelen. ,,En we zijn een samenwerking aangegaan met andere bloemisten onder de naam FLORANL, hier binnen is het delen van kennis over duurzaamheid een belangrijk punt.”

Tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt worden in totaal drie Awards uitgereikt. Naast de IJmond Duurzaam Award, worden ook de IJmond Werkt! Award en de IJmond Onderneemt Award uitgereikt. Binnenkort worden voor laatstgenoemde Awards de genomineerden bekendgemaakt. Hoofdsponsor van het event is Rabobank IJmond. Zie ook www.ijmondonderneemt.nl.