Velsen bijna Hartveilig!

Een dierbare verliezen door een hartaanval, helaas hebben veel mensen daar ervaring mee. Wanneer hulp in de buurt is, wordt dit risico kleiner. Daar wordt nu hard aan gewerkt, Velsen is bijna Hartveilig! Door een netwerk van vrijwilligers en AED’s op te bouwen, kan er binnen zes minuten hulp verleend worden en dat is heel belangrijk voor de overlevingskans!

Sinds een jaar werkt Velsen eraan om de acute hulp bij een hartstilstand te verbeteren. Daarom is Velsen aangesloten op het landelijke netwerk Hartveilig Wonen. We zijn goed op weg om een ‘Hartveilige gemeente’ te worden. Er zijn nog wel extra vrijwillige burgerhulpverleners en AED’s nodig om overal in Velsen op tijd hulp te kunnen geven. Een AED is een Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren.

,,Ik zie in de openbare ruimte steeds meer AED’s buiten hangen en dat geeft een goed gevoel”,  aldus wethouder gezondheidszaken Annette Baerveldt. Ze beseft heel goed hoe belangrijk een project als Hartveilig Wonen is voor een gemeente. Zelf heeft ze haar broer verloren aan hartfalen, een AED had hem misschien kunnen redden.

Dat besef geldt ook voor Kees Gerrits, eigenaar van Café Middeloo in Driehuis. Zijn vader overleed aan hartfalen. Nu ruim een jaar verder gaat het gelukkig goed met de familie Gerrits en hebben ze de draad weer volop opgepakt. ,,Na het overlijden van mijn vader hebben we heel veel mensen in de zaak gehad. Je kunt daardoor je verhaal kwijt. We voelden ons echt gesteund.” Met hun AED doet Middeloo ook iets terug. Ze zijn AED-houders van het eerste uur. Eerst in het café zelf, maar nu ook eentje aan de gevel.

,,We zijn benaderd of we een AED kast aan de muur wilden en hebben heel snel ja gezegd. Nu de kast aan de muur hangt staat deze meer in dienst van Driehuis. Dat is de belangrijkste motivatie geweest, echt voor het dorp. Het is zo belangrijk dat er op verschillende plekken één hangt en deze 24 uur per dag beschikbaar is.”

Het netwerk van Velsen is bijna compleet, maar AED kasten en vrijwilligers die kunnen reanimeren of dit willen leren, zijn nog steeds erg welkom. ,,Ik ben pas tevreden als we een volledig netwerk in Velsen hebben, voor iedere kern dus ook in Driehuis”, zo stelt Annette Baerveldt. Met name in Driehuis, IJmuiden en Velsen-Zuid zijn er nog tekort burgerhulpverleners. Annette roept op ook mee te doen. ,,Goed voorbeeld doet goed volgen: dus heb je binnen een AED hangen, neem contact op! En ben je hulpverlener of wil je er een worden: we hebben je nodig, meld je aan!”

Kees vindt het gemeenschappelijke doel van Hartveilig Wonen ook belangrijk. ,,Het is altijd goed om aan zoiets mee te doen. Wil je het, doe het! Het hoort er ook een beetje bij, zeker in onze gemeente met alle woonkernen. Dat is wat anders dan een stad, je bent er meer voor elkaar, het is ons kent ons.”

Zie ook www.hartveiligwonen.nl of kijk op de Facebookpagina van Hartveilig Wonen Velsen. (foto: Reinder Weidijk)