IJmuiden – De leerlingen van klas 3 HAVO/VWO van het Vellesan College gaan de hoeveelheden fijnstof in IJmuiden meten. Ze doen dat in het kader van een projectweek over luchtkwaliteit. Hiervoor krijgen de leerlingen onder anderen ondersteuning van experts van Globe en Hollandse Luchten.
Door Arita Immerzeel
De projectweek waarin fijnstof in de omgeving gemeten gaat worden, startte maandag op de sfeervol gerestaureerde zolder van het mooie schoolgebouw aan de Briniostraat. Wethouder Sebastian Dinjens, onder meer binnen onze gemeente verantwoordelijk voor milieu en het Programma Luchtkwaliteit, opende maandag deze projectweek door een presentatie aan de leerlingen HAVO / VWO 3e klas te geven.
Vakoverstijgende projectweek
,,Hoe doe je wetenschappelijk onderzoek? Dat is de vaardigheid die wij met deze projectweek beogen te onderwijzen,” aldus Paul van Schagen, docent scheikunde. Af en toe tracht hij op zijn vingers te fluiten om de aandacht te vangen van de groep leerlingen. Het levert hem bij een geslaagde poging een applaus op. Ėn de aandacht waar het om te doen is. ,,Er zijn vijf hypermoderne sensoren uitgereikt aan leerlingen, waarmee zij fijnstof kunnen meten, door deze aan hun fiets te bevestigen. Dan zijn het zogenaamde snuffelfietsen geworden. Bij het onderzoek krijgen we hulp van Globe Science School, die onderzoek en onderwijs samenbrengt.” Gepensioneerd docent natuurkunde, medewerker voor Globe, Ton Reckman, zelf al jaren in het bezit van een snuffelfiets, is maandag ook bij de aanvang om 9.00 uur aanwezig. De Amsterdammer, opgegroeid in Santpoort-Noord, is al 25 jaar bezig met fijnstof.
Globe
Globe is een internationaal onderzoeksnetwerk, dat het milieu onderzoekt. Samen met het RIVM is in 2020 een fijnstofcampagne opgezet, waarbij middelbare scholen in het hele land fijnstof meten en zo bijdragen aan het dataportaal Samen Meten van het RIVM. Globe heeft in 2021 op twee scholen proefgedraaid met snuffelfietsen, waarbij een sensor om luchtkwaliteit te meten aan het stuur bevestigd is. Provincie Noord-Holland heeft dit schooljaar vijf scholen uitgenodigd om deel te nemen. Het Vellesan College is één van die vijf Noord-Hollandse scholen.
Les van de wethouder
Wethouder Sebastian deelt deze maandag aan de hand van een PowerPointpresentatie zijn kennis aan de leerlingen. ,,Het verschil tussen een zandkorrel en een fijnstofdeeltje is, dat een zandkorrel 9 keer zo groot is. Fijnstof zie je niet. Het komt in de longen en zo in de bloedbaan. De niet natuurlijke fijnstof wordt geproduceerd door ons huishouden, de industrie, het verkeer, de binnenvaart, bouwmachines en onze houtstook. Houtstook produceert zelfs maar liefst 25% van alle fijnstof. En het draagt ver, tot zelfs tot in het buitenland. En al wordt de gemeten concentratie fijnstof steeds minder en minder, het gehalte fijnstof is nog steeds te hoog. Denk aan Tata Steel en de binnenvaart, het moet veel lager, want het is niet gezond,” aldus betoogt de wethouder.
,,Ik ben hier de wethouder van milieu, maar je kan mij ook de wethouder van luchtkwaliteit noemen. Er is veel gezondheidswinst te boeken, door de fijnstofconcentratie omlaag te brengen. Strengere regels, dwangsommen, milieuzones, campagnes tegen bijvoorbeeld houtstook en dat bussen zonder uitstoot rijden, dat is al in volle gang.”
De leerlingen gaan zich goed geïnformeerd buigen over dit probleem, zoveel is wel duidelijk geworden deze maandag. Meer informatie: www.globenederland.nl, https:// hollandse-luchten.org, www.vellesancollege.nl.
Wethouder Sebastian Dinjes geeft een gastles over luchtkwaliteit aan klas 3 van HAVO / VWOvan het Vellesan College. Foto: Arita Immerzeel