Veel gepeste scholiere (16) haalt stunt uit en is de held van de avond

IJmuiden – Het leek wel of half IJmuiden woensdagavond was uitgelopen om de 16-jarige Puk* een hart onder de riem te steken. De scholiere van het Vellesan College werd in de afgelopen jaren veel gepest vanwege haar afwijkende kledingstijl, maar gaf alle pesters deze avond het nakijken toen ze als een ware koningin naar het examenbal in theater Thalia werd begeleid. Honderden motorrijders uit het hele land waren naar IJmuiden gekomen om een statement te maken.

Door Raimond Bos

In optocht gingen de motorrijders vanuit Zeewijk via het centrum van IJmuiden naar Velsen-Zuid. Langs het stadion van Telstar trok de stoet vervolgens via het Pontplein langs het kanaal om uiteindelijk te eindigen bij theater Thalia. Na eerst de media te woord te hebben gestaan, werd Puk door beveiligers het theater binnengeleid. Ze liet weten erg blij te zijn met de steun die ze ontving van de motorrijders. Eerder deze week ging een oproep van Jaap Bakker viraal op internet. Bakker is een vriend van de familie van Puk en wendde zijn contacten in de motorwereld aan om dit voor haar te organiseren.

(De stoet reed rond 19.30 uur over de Zeeweg, Video: Bos Media Services)

Strijdlust

De opvallende actie, die precies een dag na de internationale dag tegen het pesten plaatsvond, past goed bij Puk. Het pestgedrag van haar medescholieren wakkerde juist veelal haar strijdlust aan. Ze koos er dan bewust voor om zich de volgende keer nog opvallender uit te dossen. Toch ging het ook regelmatig mis en is ze zelfs een keer in elkaar geslagen door een meisje dat uiteindelijk om die reden van school werd gestuurd. En hoewel Puk het er soms moeilijk mee had, toegeven deed ze nooit. Ook als familieleden adviseerden om zich dan maar wat neutraler te kleden, weigerde ze dat steevast. Woensdagavond was ze de held van de avond en lieten toonden honderden motorrijders hun respect voor het feit dat ze zichzelf durft te zijn.

De oproep van Bakker werd begin deze week bijna twaalfduizend keer gedeeld. De verwachting was dan ook dat er zeker duizend, mogelijk zelfs tweeduizend motorrijders naar IJmuiden zouden komen. Dat zorgde voor een onverwacht probleem, want hoe garandeer je als gemeente de openbare orde en veiligheid met zo’n grote groep deelnemers. Burgemeester Frank Dales liet voorafgaand aan het protest weten een maximum van vijfhonderd te willen aanhouden, maar de gemeente liet uiteindelijk de zaak op zijn beloop, al hield de politie wel nauwgezet in de gaten of alles zonder problemen verliep. Langs de route stonden overal groepjes mensen en hier en daar klonk applaus voor deze ludieke actie. Het saamhorigheidsgevoel was groot en ontroerde menig bezoeker.

(* omwille van privacy is ervoor gekozen om een gefingeerde naam te gebruiken)