Vastgoedsector aangespoord misstanden te melden

Velsen – Meld Misdaad Anoniem (M.) is in samenwerking met veertig gemeente, waaronder ook Velsen, een campagne gestart om misstanden in de vastgoedsector aan te pakken. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in Velsen kunnen panden worden ingezet voor opslag of fabricage van drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. M. biedt een veilige plek om criminele besmetting van de vastgoedbranche te voorkomen.

De campagne moet het bewustzijn van vastgoedmedewerkers vergroten. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies. Meld Misdaad Anoniem en de gemeente werken actief samen met de vastgoedsector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online campagne en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.

Criminaliteit in de vastgoedsector kan leiden tot onveilige werksituaties, intimidatie en schade aan panden. Dat accepteren de burgemeesters van de veertig deelnemende gemeenten niet. Ze sporen vastgoedmedewerkers aan om signalen zelf anoniem te melden. M. is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

Foto: Pixabay