‘Uw betrokkenheid is iets om trots op te zijn’

De Rabobank Lenteborrel stond dit jaar in het teken van vitaliteit. Hoofdgast was voormalig topjudoka Edith Bosch. De bijeenkomst in het Rabobank IJmond Stadion trok meer dan 150 bestuurders van lokale verenigingen en stichtingen.

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de clubs. Sponsorinkomsten lopen terug, de overheid trekt zich terug als subsidieverstrekker en het wordt steeds lastiger om vrijwilligers te vinden. ,,Dat baart ons zorgen, want de verenigingen en stichtingen zorgen voor sociale cohesie en zijn daarom van groot maatschappelijk belang”, zei directievoorzitter Jakob Klompien in zijn welkomstwoord. ,,Ik ben dan ook blij dat de Rabobank onlangs een convenant heeft getekend dat erin voorziet om clubs bij te staan met kennis en kunde. Dat is waar wij ons in onderscheiden. Het is belangrijk om elkaar vast te houden in de tijden die gaan komen.”

Op het gebied van sponsoring is Rabobank IJmond meerjarige samenwerkingen aangegaan met onder andere de harddraverijverenigingen, de hockeyclubs en betaald voetbalclub Telstar. Maar andere organisaties staan zeker niet buitenspel, benadrukte Klompien. Voor projecten die de werk- en woonomgeving in de IJmond versterken is jaarlijks 250.000 euro beschikbaar via het Rabo DichtbijFonds. Daarnaast verdeelt de bank zo’n 40.000 euro onder de clubs die deelnemen aan de Rabo Fietsdag. De afgelopen drie jaar hebben hier al meer dan 11.500 IJmonders aan meegedaan.

Na het welkomstwoord stelde financieel adviseur Ruben Hulsbergen het MKB-team van Rabobank IJmond voor. ,,Wij willen graag met u meedenken en samen de uitdagingen aangaan waar u als verenigingen voor staat. Uw betrokkenheid is iets om trots op te zijn.’’ Vervolgens was het woord aan Edith Bosch, meervoudig medaillewinnaar op de Olympische Spelen in Sydney, Athene, Peking en Londen. Zij hield een inspirerend verhaal over haar topsportcarrière, maar ook over het belang van het verenigingsleven.

,,In het begin draaide het op mijn club helemaal niet om presteren”, vertelde Bosch. ,,Plezier maken, daar ging het om. Ik heb mij pas op latere leeftijd gerealiseerd hoeveel vrijwilligers er iedere week voor nodig waren om de vereniging draaiende te houden. Die mensen hebben ervoor gezorgd dat ik kon uitgroeien tot een sporter met een Olympische droom. Winnen doe je nooit alleen. Daar is een team voor nodig. Dat geldt ook voor het verenigingsbestuur. Dingen lukken pas als je er samen voor gaat. Zorg dus dat je vertrouwen hebt in elkaar, conflicten samen oplost, betrokkenheid toont en verantwoordelijkheid neemt. En durf successen te vieren. Geef elkaar complimenten, want het is heel bijzonder wat jullie doen!”

Tijdens de Lenteborrel vond tevens de aftrap plaats van de inschrijving voor de Rabo Fietsdag. Ilse Moerkerk, al jaren de drijvende kracht achter het evenement, laat weten dat de inschrijvingen binnenstromen. ,,Er hebben zich al meer dan zeventig verenigingen aangemeld. Mijn advies is om niet te lang te wachten, want er kunnen maximaal vierduizend mensen deelnemen op zondag 11 juni.’’ (foto: Reinder Weidijk)