Unidos laat sterk staaltje zien met musical The Hired Man

Wat een bezieling en professionaliteit straalde Musicalvereniging Unidos dit weekeinde uit met de opvoering van The Hired Man!

De in Nederland relatief onbekende musical is gebaseerd op een trilogie van de Britse auteur Melvyn Bragg en is eind tachtiger jaren door Howard Goodall op muziek gezet. Martijn Egelmeer is de nieuwe regisseur van Unidos en heeft gezorgd voor een razend sterke uitvoering met goed gekozen hoofdrolspelers.

The Hired Man is een bijna documentarische weergave van het leven en de liefde van John en Emily die eind negentiende eeuw in het dorpje Crossbridge gaan wonen. John werkt hard als landarbeider maar het blijft armoe troef. Hoe het koppel onafhankelijk probeert te blijven in een wereld waarin arbeiders bijna als slaven worden behandeld wordt oprecht en zonder sentimentaliteit gebracht.

De twee overleven de gevaren van armoede, het werken in een kolenmijn en de Eerste Wereldoorlog en komen er niet ongeschonden maar wel sterker uit. John werd prachtig gespeeld en gezongen door Patrick Koelman, wat een kracht, passie en sympathie zette hij neer.

Hetzelfde gold voor zijn vrouw Emily (Lisanne Wensing-Kops): de passie straalde uit haar ogen. Beiden zongen en speelden ijzersterk. Maar eigenlijk gold dat voor de gehele cast: de broers van John, Isaac (Baris Kirik) en Seth (Jeroen de Brouwer) speelden de sterren van de hemel. Jackson, de minnaar van Emily, Bart Bijker, de kinderen van John en Emily (Daisy Carati en Yannou Tamis), waren speels en levensecht.

Wat een oprechte en echte mensen stonden er vrijdag en zaterdag op het podium. Het woord amateurs moet je maar vergeten als je het over Unidos hebt. Zang, samenspel en choreografie, alles klopte. Maar het was vooral de bezieling, het geloven in eigen kunnen (en dat is niet gering) wat de musical compleet maakte.

The Hired Man is in de basis al een prachtige musical, maar met zoveel overtuiging en deskundigheid gespeeld is het zeker een sterk staaltje van Unidos. De muziek onder leiding van Bas Jongsma harmoniseerde prachtig met de stemmen. Het decor was eenvoudig maar multifunctioneel. De kleding was sober, maar prachtig passend bij de tijd en zonder opsmuk.

Na het luchtige Hairspray van vorig jaar is hier een enorme tegenhanger neergezet. Het tekent de professionaliteit van Unidos dat ook nu weer kan worden gesproken over een meer dan geslaagde musical. Het publiek kijkt nu al reikhalzend uit naar de uitvoering van volgend jaar. (Karin Dekkers, foto: Dennis Philippi/Musicalnieuws.nl)