Wekelijks staan we in deze rubriek aan de hand van een foto stil bij een IJmuidens onderwerp naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon een van de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering een korte terugblik op de opening van de Zeesluis IJmuiden.
Door Erik Baalbergen
Wat valt er nog te zeggen over de opening van Zeesluis IJmuiden? De liefhebber heeft zijn of haar hart allang via de diverse media kunnen ophalen aan de vele reportages, video’s en foto’s. De grote tegenvaller was natuurlijk dat de opening vorige week woensdag niet zo’n volksfeest was als bij de opening van de vorige grootste sluis ter wereld, de Noorderluis, door koningin Wilhelmina in 1930. Dit allemaal vanwege de coronaperikelen. De sluisroute was rond de opening hermetisch afgesloten om het aantal lijfelijk aanwezigen in en rond het scheve Sluis Operatie Centrum tot een absoluut minimum te beperken. Zelfs de lokale pers en de vele bobo’s moesten thuisblijven!
‘De binnendeur van Zeesluis IJmuiden is open!’
Maar dankzij de moderne techniek was de openingshandeling vanuit de eigen luie stoel online bij te wonen. De hele wereld heeft kunnen toezien hoe onze koning met een muisklik en de legendarische woorden: ‘Aan al het verkeer bij IJmuiden: de binnendeur van Zeesluis IJmuiden is open’ de sluis opende. Toen de binnendeur eenmaal openstond, werd de zelflossende bulkcarrier Bontrup Amsterdam door de trotse IJmuider sleper Svitzer Venus uit de sluis getrokken. De Svitzer Tempest hielp als achterschip de Bontrup Amsterdam in toom houden. Je moet er niet aan denken dat het binnenhoofd van de nieuwe sluis al bij de opening, met de koning aan de muis, beschadigd zou raken…
Beleven
De doorgewinterde IJmuidenaar, als die daartoe gelegenheid had, wilde de opening toch van zo dichtbij mogelijk zelf “beleven”. En dat kon! Enkele uren voor de opening werd met aanhoudend luid scheepsgetoeter de aankomst van de Bontrup Amsterdam bij de sluis aangekondigd. Honderden IJmuidenaren werden door dit getoeter en de daarop volgende scheepstoeterconcerten naar de Kanaaldijk gelokt om de opening toch een beetje lijfelijk mee te maken. Het gebeurt tenslotte niet vaak dat je de opening van de grootste zeesluis ter wereld, nota bene in je eigen voortuintje, zelf kunt meemaken!
Voor de opening hadden diverse schepen van de organisaties, die bij de diensten rond de sluis en havens betrokken zijn, zich verzameld in het kanaal bij het binnenhoofd. Opvallend was de Steven 1 van de IJmuider sleepdienst Heida, die namens Citymarketing Velsen, met de .IJmuiden-letters aan dek meevoer. Na de opening van de deur vormden deze schepen een erehaag rond de Bontrup Amsterdam, die traag uit de nieuwe zeesluis tevoorschijn kwam. De patrouilleschepen Castor en Pollux van de Port of Amsterdam, de Amsterdamse havendienst, verzorgden met waterkanonnen het erewater voor de bulkcarrier.
‘Ik was erbij!’
Al met al toch een klein feestje, weliswaar zonder kinderstemmetjes die de koning toezongen en zonder IJmuider koren en fanfares. Scheepsgetoeter en meeuwengezang, daar bleef het bij. En natuurlijk de mooie beelden. De enkele honderden toeschouwers kunnen achteraf zeggen: ‘Ik was erbij!’. Anderen kunnen zeggen: ‘Ik was er online bij!’. Gelukkig kunnen we nog nagenieten van de opening door middel van de foto’s, video’s en de aandenkens met een afbeelding van de gedenkwaardige tekening van Eric Coolen. Mijn verzameling IJmuiden-hebbedingetjes is in elk geval weer een stukje uitgebreid. Verderop in het jaar zullen we via de vissenloop en het havenfestival nog een beetje getrakteerd worden op “sluisopening”!
Nog even wachten
De Noordersluis mag met z’n tweeënnegentig levensjaren nog niet met pensioen. Hoewel de Zeesluis IJmuiden in technische zin al gebruikt kan worden, zal het daadwerkelijke gebruik nog een paar jaar op zich laten wachten. De nieuwe sluis laat namelijk aanzienlijk meer zout het Noordzeekanaal instromen dan de Noordersluis. Dat zout zal een schadelijk effect hebben op de natuur, de landbouw en de installaties langs het kanaal. Daarom laat Rijkswaterstaat in het Binnenspuikanaal een constructie voor ‘selectieve onttrekking’ bouwen, waarmee zout water terug naar zee zal stromen. We zijn dus nog niet van de bouwactiviteiten af…
Foto:
De Bontrup Amsterdam vaart de Zeesluis IJmuiden uit en wordt begroet met een erehaag van gepavoiseerde schepen van de betrokken organisaties. Helemaal links op de foto zien we een stukje van het buitenhoofd van de nieuwe sluis. Foto: Erik Baalbergen