Typisch IJmuiden: muurschilderingen

Wekelijks staat Erik Baalbergen aan de hand van een foto stil bij een IJmuidens onderwerp naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering aandacht voor de nieuwe muurschilderijen langs de wegen naar het Kennemerstrand.

De afgelopen paar weken heeft IJmuiden kennis kunnen maken met twee nieuwe muurschilderijen bij het havengebied. Ruim anderhalve week is het kunstenaarsteam Bier en Brood bezig geweest om de zestig meter lange muur aan de Kromhoutstraat bij Aannemingsbedrijf de Branding en de ronde muur bij de rotonde aan de Dokweg bij Wageningen Marine Research (bij de oudere IJmuidenaren vooral bekend als het RIVO) te voorzien van muurvullende graffitischilderijen, zogenaamde ‘murals’.

Koen en Jelmer

Bier en Brood wordt gevormd door de Rotterdamse graffitikunstenaars Koen en Jelmer. Al sinds 2008 werken ze samen en creëren ze opvallende zwart-wit afbeeldingen, bij voorkeur op grote muren. Ze streven een unieke stijl na, waarbij ze detailafbeeldingen combineren met abstracte patronen. In 2018 heeft Bier en Brood met een schildering op een 26 meter hoge muur van het Nederlands Dans Theater in Den Haag de ‘Benelux + ABC Mural’ award gewonnen bij de Street Art Awards Benelux. Voor de murals in IJmuiden hebben ze zich laten inspireren door havenbeelden. De murals tonen details van typische havenelementen zoals ankers en ankerkettingen, een cruiseschip, visnetten, trossen, fenders, boeien, basaltblokken langs de pier en een lichttorentje.

De muurschilderingen zijn aangebracht in het kader van het street art project Kantje Pikken, dat onderdeel is van het masterplan de Rauwe Loper van de gemeente Velsen. Met de Rauwe Loper wil Velsen de bezoekers en inwoners het rauwe karakter van IJmuiden laten ervaren. Op voorstel via een in 2016 ingediende motie van LGV-gemeenteraadslid Sige Bart is street art toegevoegd aan de Rauwe Loper. Het voorstel werd toegejuicht door onder meer de gemeente Velsen en Zeehaven IJmuiden. En aldus verschijnt deze zomermaanden street art langs de route naar IJmuiden aan Zee.

Kantje pikken

De naam ‘Kantje Pikken’ is een knipoog naar het IJmuidense ‘kantje pikken’ of ‘kantje pakken’: een wandelingetje langs de kade maken en genieten van de havenbeelden om je heen. Het project Kantje Pikken doelt op het wandelen naar IJmuiden aan Zee, waarbij je tijdens het nuttigen van een vers visje kunt genieten van de havenbeelden op de muurschilderingen.

Voor de uitvoering werkt de gemeente Velsen samen met Amsterdam Street Art (ASA), de Kunstcommissie Velsen en de Rigo verffabriek. De Branding en Wageningen Marine Research stelden elk een muur langs de route naar IJmuiden aan Zee ter beschikking. Daan en Lars van Amsterdam Street Art hanteerden eind juli de verfroller om de twee muren te voorzien van een laag witte latexverf. Vooral de muur bij de Branding bleek een uitdaging; niet alleen door de omvang maar ook vanwege de scheuren. Veel oneffenheden werden uiteindelijk met een mantel der latex gedekt.

In opdracht van Amsterdam Street Art begonnen Koen en Jelmer op 17 augustus als ware eenentwintigste-eeuwse Rembrandts met hun epische schilderklus. Gewapend met meetlint en groene en rode verf werden eerst rasters op de gewitte muren aangebracht en werden de hokjes genummerd. Na het rasteren zetten zij de eerste “spuitbusstreken” (de spuitbusversie van penseelstreken) op de zestig meterlange muur aan de Kromhoutstraat. Aan de hand van het raster werd het ontwerp overgezet van papier naar de supergrote muur. Eerst zijn contouren van de afbeeldingen geplaatst. Daarna werden de contouren opgevuld met zwart, wit en grijstinten. Als toetje is de naam ‘Bier en Brood’ als handtekening toegevoegd.

Anderhalve week

Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het echt niet. Koen en Jelmer zijn ruim anderhalve week in weer, wind en regen geconcentreerd bezig geweest met hun spuitbussen. Vorige week dinsdag rondden zij de mural aan de Kromhoutstraat af. Donderdagmiddag even voor vieren plaatsten zij hun handtekening op de mural aan de Dokweg. Kort daarvoor gunden zij zich even tijd om trots te poseren bij deze mural voor de bijgevoegde foto.

Zwart, wit en grijstinten… heel opvallend en fraai passend in het straatbeeld rond de op zichzelf toch al kleurige havens en iets minder kleurige weg langs die havens naar IJmuiden aan Zee! De reacties zijn veelal positief; de verfkunstenaars hebben dit zelf kunnen ervaren, met getoeter van langsrijdende auto’s, vrolijke gezichten, opgestoken duimen en lovende woorden van voorbijgangers.

Misschien een buitenkansje om de kademuur aan de Halkade onderaan de Bik en Arnoldkade wat aan te kleden? Bijvoorbeeld met wat IJmuidense beelden en gebouwen en mooie sfeerbeelden van het strand, de duinen en bossen, omliggende buitenplaatsen, de sluizen, de schepen, en dat alles in zwart, wit en grijstinten, gelardeerd met abstractie en verbindende lijnen? Een IJmuidens visitekaartje voor de ferrygangers, maar vooral een mural om als IJmuidenaar trots op te zijn! Ik heb Koen en Jelmer foto’s van de nu kale en sombere kademuur laten zien. Zij willen wel! Nu IJmuiden nog…