Typisch IJmuiden: korte terugblik op het Havenfestival

In deze rubriek staan we even stil bij een typisch IJmuidens onderwerp aan de hand van een foto en naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon een van de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering aandacht voor een korte terugblik op het Havenfestival IJmuiden van afgelopen weekend.

Door Erik Baalbergen

Het is nooit saai op de Trawlerkade, waar altijd typisch IJmuidense bedrijvigheid heerst. Maar eens per jaar wordt de kade getransformeerd in een waar festivalterrein. Een weekendlang bruist de kade van activiteiten tijdens het Havenfestival IJmuiden. Hier komen visserij, havenactiviteiten, kunst en cultuur samen en kunnen tienduizenden bezoekers elkaar ontmoeten en genieten. Afgelopen weekend was het weer zover. De hele Trawlerkade, van KNRM-terrein tot Leonarduskade, stond bol van de activiteiten en de hele kade lag vol met bijzondere schepen.

We maken even een wandelingetje en beginnen bij de Haringkade. De KNRM heeft haar hekken geopend voor bezoekers, die ook kunnen meevaren met een van de reddingschepen. Aan het begin van het Havenfestivalterrein staat een hijskraan, die de vlaggen van de donateurs van het Havenfestival laat zien. Op het Rauw aan Zee-plein worden we begroet door vijftien fotodoeken, waarop lokale fotografen de rauwe kanten van IJmuiden en de veelzijdigheid van Velsen laten zien. Vervolgens komen we op het Techport plein, waar van jong tot oud op speelse wijze kennis kan maken met techniek.

We wandelen weer een stukje verder en belanden op het Noordzeevis uit IJmuiden plein, waar van alles over visserij – maar vooral ook de vis zelf – te vinden is. Na even de Hollandse nieuwe, een portie kibbeling of bordje paella geproefd te hebben onder het genot van shanty’s, wandelen we de Ymuiden Stores binnen, waar veel lokaal talent te zien en te horen is. Ook presenteert Conny Braam hier haar nieuwste boek.

We lopen na de voorstelling weer naar buiten en, als onze ogen aan het felle zonlicht gewend zijn, komen we op het Cornelis Vrolijkplein. Ook hier vinden op een rauw IJmuidens podium het hele weekend optredens plaats. Op zaterdagavond treden de Bintangs uit Beverwijk op, een van de oudste popgroepen van Nederland. Maar ook de andere bands en groepen weten het publiek mee te krijgen!

We wandelen verder, over de Markt, waar informatie te halen is, spulletjes te koop zijn en demonstraties plaatsvinden. We schuiven vervolgens aan op de tribune van het Zeehaven Theater om te luisteren, te genieten en te lachen bij diverse voorstellingen met onder meer stand-up comedy. Ook de IJmuidense Arie Koomen is van de partij! We lopen verder, onder een poort met een rauw beschilderde container door, en komen bij Kunst op de Kade. Hier presenteren kunstenaars en musea zich in en vanuit containers. We kuieren verder over de kade langs de oldtimers van de firma Spaansen. Ten slotte komt het einde van de Trawlerkade in zicht en brengen we een bezoekje aan de trawler Frank Bonefaas van de rederij Cornelis Vrolijk. Onderweg op de kade komen we her en der straattheater tegen.

Niet alleen op de kade maar ook langs de kade kunnen we van alles bekijken en bezoeken. Naast de Frank Bonefaas liggen er de hopperzuiger Yed Prior van Spaansen, de oude zeeslepers Holland en Elbe, het zeilschip Morgenster, diverse schepen van de Koninklijke Marine, het privéjacht de Aphrodite, het ex-marineschip Naaldwijk, de stoomsleper Adelaar, het wachtschip de Goede Verwachting, de blusboot de Weer, het binnenvaartopleidingschip Prinses Maxima en het IJmuider vissersschip IJM-8. De meeste schepen zijn te bezoeken. Meevaren kan ook! Vanaf een ponton kunnen bezoekers zelf het varen ervaren tijdens een rondvaart met bijvoorbeeld een loodstender, een vletterliedenbootje of een zeilscheepje.

Het prachtige zomerse weer maakt het feest compleet. Duizenden bezoekers uit IJmuiden en daarbuiten zijn op de “zuidzij” afgekomen, hebben kennis gemaakt met wat een wereldse havenplaats als IJmuiden te bieden heeft en hebben vooral genoten van de IJmuidense rauwheid en gastvrijheid. Op de facebookpagina Havenfestival IJmuiden kunnen we aan de hand van de vele foto’s nog nagenieten!

Op de foto:
Slenteren over de kade langs de aangemeerde schepen tijdens de warme zondagmiddag op het Havenfestival IJmuiden. Vooraan zien we de Morgenster en verderop de eveneens dwars getuigde Aphrodite. (Foto: Erik Baalbergen)