Typisch IJmuiden: afsluiting Zuidpier

In deze rubriek staan we stil bij een typisch IJmuidens onderwerp aan de hand van een foto en naar aanleiding van de actualiteit, een stukje geschiedenis, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon een van de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering aandacht voor de afsluiting van de Zuidpier tijdens de zomermaanden.

Door Erik Baalbergen

Het ijzeren zomergordijn is afgelopen week helaas weer neergestreken op de Zuidpier. Vorige week lazen we in deze krant al de aankondiging dat er van 3 juni tot 9 augustus werkzaamheden aan de Zuidpier gaan plaatsvinden. Op de wegen naar het strand prijken ook weer de bekende gele waarschuwingsbordjes. Het lijkt een gewoonte te worden om elk jaar de Zuidpier tijdens de zomermaanden af te sluiten. Maar het zal nooit wennen om niet te mogen pierewaaien op onze “eigen” pier.

Breuksteen en asfalt

Op maandag 3 juni is in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met voorbereidende werkzaamheden, zoals het plaatsen van hekken, om te voorkomen dat je vanaf het strand op de pier klimt. Tot begin augustus wordt de schade aan de kop van de pier hersteld en wordt de pier weer klaargemaakt voor het nieuwe stormseizoen. Op de eigen website meldt Rijkswaterstaat: ‘Na het herstel in 2023 is er afgelopen stormseizoen opnieuw schade ontstaan aan de kop van de Zuidpier. Dit komt omdat er 2 keer zoveel stormen zijn geweest dan de jaren ervoor. De schade wordt hersteld met breuksteen en asfalt.’

Dat de pier hierbij voor de veiligheid afgesloten wordt, is nogal klontjes. De pier is tijdens de werkzaamheden immers een soort bouwterrein waar zware vrachtwagens met bouwmaterialen aan- en afrijden. Veiligheid boven alles!

Zachte heelmeesters

Natuurlijk ben ik geen pierenbouwer, maar toch vraag ik mij ieder jaar weer af: ‘Wordt de pier deze keer nou ’s goed gerepareerd?’ In de tijd dat een IJmuidense aannemer, die genoeg ervaringen met de grillen en de kracht van de Noordzee, onderhoud pleegde aan de pier, hoefde de pier niet jaarlijks lange tijd tijdens de zomermaanden dicht. Met de huidige jaarlijkse “breuksteen en asfalt”-operaties bekruipt mij iets van het gevoel van zachte heelmeesters…

Eerste deel

Nou ja, laat ik maar niet teveel klagen. In Hoek van Holland is een deel van de Noorderpier sinds eind mei definitief afgesloten, waardoor Hoekenezen een favoriete wandelbestemming is ontnomen. Het kan dus erger. Onze Zuidpier mogen we hopelijk na 9 augustus weer betreden. Komende maanden mogen we nog wel in de weekenden, vanaf vrijdagavond 9 uur tot maandagmorgen 6 uur, het “eerste deel” van de Zuidpier betreden. Ik heb geen idee welk eerste deel precies wordt bedoeld. Het eerste deel van de oorspronkelijke Zuidpier ligt immers nog steeds naast het Kleine Strand.

Op de foto:
Het ijzeren zomergordijn op de Zuidpier. (Foto: Erik Baalbergen, juni 2024)