Twee recitals door Pianist James Lisney in ‘t Mosterdzaadje

Santpoort – Op vrijdag 1 oktober om 20.00 uur en op zondag 3 oktober om 15.00 uur is ‘t Mosterdzaadje in handen van de Londense pianist James Lisney. Zijn traditionele opening van het seizoen moest uitgesteld worden. Het is uiteindelijk allemaal maar nét goed gekomen dat hij dit eerste oktoberweekeinde naar Santpoort kan komen.

Deze meesterpianist, die al dertig keer eerder optrad in ‘t Mosterdzaadje, heeft zijn ziel en zaligheid verpand aan dit kleinschalige podium. Een podium dat zonder overheidssteun, gedragen door vrijwilligers en donateurs, het hoofd boven water kan houden. Hij zou het liefst zelf een dergelijk initiatief in Engeland opstarten. Maar voorlopig is James Lisney vooral bezig met het wereldwijd geven van concerten en masterklassen.

Grote podia

Zijn Schubert- en Beethoveninterpretaties, ook op cd vastgelegd, worden in de pers bijzonder goed geprezen. Hij is ook de eerste pianist die uitgenodigd werd om in Mumbai een hele cyclus Schubert te spelen. Na zijn debuut in 1986 in de Wigmore Hall in Londen nam zijn carrière een grote vlucht. Hij soleert op de grote podia waaronder het Concertgebouw in Amsterdam. Dat het publiek in ‘t Mosterdzaadje zo dichtbij zat, was voor hem wel even wennen. Maar nu speelt hij als een ras-entertainer in op de actualiteit van de dag en geeft toelichting op zijn programmakeuze.

Op vrijdag staat Schubert op het programma. Vier impromptu’s en de grote sonate in G-dur. Op zondagmiddag speelt hij de liedbewerkingen die Liszt maakte van Schuberts Schwanegesang. Tevens de Diabelli-variaties van Beethoven. Liefhebbers kijken al reikhalzend uit naar zijn komst. Voor toegang blijft in oktober reserveren van kracht (penningmeester@mosterdzaadje.nl) en is een coronapas nodig. ’t Mosterdzaadje is gevestigd aan de Kerkweg 29 in Santpoort-Noord. Bel naar nummer 023 5378625 of kijk op www.mosterdzaadje.nl voor meer informatie. (Foto: Ed de Leeuw)