Totalisatoromzet Kortebaan van IJmuiden breekt record

De Rabobank IJmond Kortebaan van IJmuiden heeft net als vorig jaar voor een omzetrecord van de totalisator gezorgd. Donderdag werd online en offline voor bijna 44.000 euro verwed, ruim 20 procent meer dan in 2016.

De draverij werd gewonnen door pikeur Lindsey Pegram met Calistokingsdeep, vóór John de Leeuw met Next Wind. Beide pikeurs drongen met twee paarden door tot de beslissende omloop en wonnen over de hele dag dus bijna al hun ritten. De Leeuw won zelfs een rit meer, maar Pegram won de grote finale.

Met de kortebaandraverij op de Kennemerlaan in IJmuiden werd ook de start ingeluid van de strijd om de derde Rabobank Pikeursprijs van de IJmond. In het klassement voor de Pikeursprijs van de IJmond mocht Lindsey Pegram met haar succesvolle optreden de eerste 17 punten noteren, op de voet gevolgd door De Leeuw met 16 punten. Dat belooft wat voor de komende drie draverijen, want de concurrentie volgt voorlopig op grote afstand.

Met haar winst verdiende Pegram – naast kostbare punten in de race om het kampioenschap van 2017 – voor de eigenaar van het paard 2.400 euro aan prijzengeld. Juist omdat het prijzengeld altijd toekomt aan de eigenaar van het paard en niet aan de rijder, hebben de vier kortebaanbesturen in de IJmond samen met hoofdsponsor Rabobank deze prijs in het leven geroepen: een zware plexiglas bokaal plus een geldbedrag van 1.000 euro voor de beste pikeur over het geheel van de vier kortebaandraverijen in IJmuiden, Santpoort, Beverwijk en Heemskerk. De prijs werd eerder gewonnen door de pikeurs Frans van der Blonk en Rick Wester.

Voor de Pikeursprijs van de IJmond geldt een andere puntentelling dan voor het regulier kampioenschap: er worden punten toegekend per gewonnen rit om ook rijders die niet de eindoverwinning pakken volop te laten meedingen naar deze prestatieprijs. In de strijd om het overall kampioenschap van 2017 staat John de Leeuw na de eerste tien kortebanen stevig aan kop, Lindsey Pegram moet genoegen nemen met de vierde plaats.

De tweede ronde in de IJmondiale pikeurscompetitie wordt over twee weken, op donderdag 3 augustus, verreden op de Hoofdstraat in Santpoort. (foto: Zomerfestival .IJmuiden)