Topmusici en mooie muziek in ’t Mosterdzaadje

Santpoort – Op zaterdag 4 november om 15.00 uur zullen fluitiste Dasha Beltiukova en pianist Vital Stahievitch (foto boven) voor een betoverend optreden zorgen in ´t Mosterdzaadje. Ze brengen een programma met muziek van Frederic Chopin (pianosolo), César Franck (sonate in A) en Vaughan Williams. Ze vormen een gouden duo dat zowel het podium van het Concertgebouw in Amsterdam als dat in Minsk betrad. ,,Muziek is de magie die de ziel kan genezen en emoties kan versterken’’, zegt Dasha Beltiukova. ,,We zijn verheugd om onze passie en muzikaliteit te delen met het publiek.’’ Hun kracht is misschien wel het verhaal dat ze met hun muziek vertellen. Dat de muziek van Chopin bijvoorbeeld dicht aan het hart ligt van de pianist Vital Stahievitch, zal niemand kunnen ontgaan.

Engelse volksliederen en dansen hoor je terug in de Suite de Ballet van Vaughan Williams.(1924) terug. Dat de fluit in al haar facetten tot klinken komt, heeft te maken met het feit dat de opdrachtgever voor dit werk zelf een virtuoos fluitist was. In heel goede handen dus van Dasha Beltiukova die over een ongekende techniek beschikt. De ontroerend mooie Sonate voor viool en piano van Franck komt in de bewerking voor fluit erg goed tot zijn recht. Het werk zit vol gepassioneerde romantiek. Het was dan ook een huwelijksgeschenk voor zijn goede vriend, de violist Eugène Ysaÿe.

Duo Kaleidoscope en een theorbe

De fluitisten Katja Pitelina en Reiko Tsuiki vormen samen het befaamde Duo Kaleidoscope. Op zondag 5 november om 15.00 uur geven ze een prachtig concert in ’t Mosterdzaadje. Zij nemen Asako Uedo mee. Zij bespeelt de theorbe, de luit met die spectaculaire lange hals. Mooier kan het niet in de muziek van de 17e en 18e eeuw: Twee traverso’s en een theorbe. Muziek die het publiek doet terugkeren naar de Gouden Eeuw. Ze openen met een trio van Pierre Danican Philidor (1681-1731), en vervolgen met Michel Pignolet de Monteclair (1667-1737), een trio van Jacques Martin Hotteterre (1673-1763), nog een trio van Michel de la Barre en een stuk voor theorbe solo. De naam van hun duo doen Katja en Reiko eer aan. Zoals in een caleidoscoop bonte glasstukjes telkens wisselende patronen vormen, zo laten Katja en Reiko met hun fluiten steeds weer andere kleuren horen. Katja en Reiko hebben hun opleidingen, inclusief Oude Muziek, allemaal cum laude afgerond. Ze spelen sinds 2006 samen, werken in vooraanstaande barokorkesten, en zijn ook actief als solist en in kamermuziek.

De Japanse muzikante Asako Uedo met haar theorbe. (Foto: aangeleverd)

Informatie

’t Mosterdzaadje is gevestigd aan de Kerkweg 29 in Santpoort-Noord. De entree is vrij, na afloop vindt een collecte plaats met een richtlijn van 10 euro per persoon. De zaal is een half uur voor aanvang van de concerten geopend. Kijk op www.mosterdzaadje.nl voor meer informatie.