Tijdelijk Brak! in Wikkelhuisje bij Kennemermeer

Vorige week is er door Tijdelijk Brak! bij het Kennemermeer op de parkeerplaats bij het IJmuiderstrand een zogenaamd Wikkelhuis geplaatst.

Het is de bedoeling dat er hier in samenwerking met het Pieter Vermeulen Museum allerlei activiteiten worden georganiseerd, zoals exposities, workshops en speurtochten rond thema’s als klimaatverandering, duurzaamheid en de natuur en het milieu op en rond het IJmuiderstrand en het prachtige natuurgebied Kennemermeer.

Wikkelhuis is een designhuis van golfkarton opgebouwd uit verschillende segmenten. Dat klinkt misschien wat krakkemikkig, maar het huisje gaat langer mee dan een nieuwbouwhuis.

Het Wikkelhuis bestaat uit 24 lagen duurzaam golfkarton die rond een grote mal gewikkeld en aan elkaar geplakt worden met milieuvriendelijke lijm. Al deze verschillende lagen vormen samen een stevige en isolerende structuur. Na het wikkelrollen wordt het huis beschermd met een soort regenjasje van waterdichte folie en het geheel wordt afgewerkt met houten panelen.

Wikkelhuis is duurzamer dan traditionele bouw en voldoet aan de criteria voor zowel permanente als tijdelijke huisvesting. En voor elk Wikkelhuis worden een aantal nieuwe bomen aangeplant.  Wikkelhuis gaat minstens 50 jaar mee. Alle materialen en modules zijn recyclebaar dus het huis kan volledig worden hergebruikt. Het huis weegt maar 6.000 kilo waardoor er geen fundering nodig is en dus relatief makkelijk te verplaatsen.

De uitvinders en makers van het Wikkelhuis zijn onder andere recent afgestudeerd aan de HvA Bouwkunde en mensen van Fiction Factory: alles is met liefde gemaakt door échte vakmensen. (foto: aangeleverd)