Tijd en aandacht voor dier centraal bij Kerbert Dierentehuis

IJmuiden – Weer of geen weer, de jaarlijkse open dag van het Kerbert Dierentehuis is eigenlijk altijd een groot succes. Ook afgelopen zondag was het weer een komen en gaan van bezoekers. Ze werden enthousiast onthaald door een medewerker die zich voor deze gelegenheid in een dinosauruspak had gehesen. ,,Als je geld in de collectebus doet, doet de dinosaurus een dansje’’, legt medewerkster Marleen Welbergen uit.

Marleen is een van de betaalde krachten in het Kerbert Dierentehuis. Ze heeft de leiding over de afdeling waar de katten worden opgevangen. Ook voor de afdeling met honden is een aparte coördinator, verder zijn er een baliemedewerker, drie verzorgers en een oproepkracht in dienst. Drie teamleden werken fulltime, de overige medewerkers zijn parttime actief. ,,En we hebben een grote groep goede, hardwerkende vrijwilligers’’, legt Marleen uit. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar voor de organisatie, omdat het opvangen en begeleiden van de dieren nu eenmaal veel tijd en aandacht vergt. De bezoekers krijgen tijdens de open dag toegang tot delen van het terrein die normaal gesproken alleen voor de medewerkers toegankelijk zijn. Voor dieren die nieuw in de opvang komen, zijn er speciale quarantaineruimtes, waar ze gedurende een aantal dagen moeten verblijven. ,,Als we zwerfkatten opvangen, moeten die eerst ingeënt worden. Zolang dat niet gebeurd is, blijven ze afgezonderd van de rest.’’

Twee uurtjes voorlezen aan een kat
Ook voor iemand die fysiek niet tot veel in staat is, heeft het Kerbert Dierentehuis leuke vrijwilligerstaken. Iemand kan bijvoorbeeld al een waardevolle bijdrage leveren door twee uurtjes te komen voorlezen aan een kat. Waarom? ,,Soms krijgen we katten binnen die heel bang voor mensen zijn. Als je twee uur met een kat in dezelfde ruimte bent en een verhaal voorleest, went de kat langzaam aan de aanwezigheid van een mens. De kat merkt dan dat er niets engs gebeurt en wordt dan geleidelijk wat rustiger.’’ Om huisdieren verder te trainen op een huiselijke situatie, is een echte woonkamer nagebootst, met een bank, een ballenbak en een snuffelkleed, bedoeld om versnaperingen in te verstoppen, die het dier dan moet opsporen. ,,En hond kan soms meer moe raken van een denkspelletje dan van een wandeling’’, vertelt Marleen.

Soms worden er dieren opgenomen met grote medische problemen. Zo kreeg men recent een hond in opvang die gescheurde kniebanden had. Ook werd een kat binnengebracht met een voedselallergie, terwijl een andere kat leed aan een schildklierprobleem. Dergelijke gevallen vereisen complexe medische zorg en daarmee zijn hoge kosten gemoeid. ,,Daarom is de landelijke campagne ‘Help Ons Redden’ weer gestart, waarin we geld vragen voor ons werk en de kosten die hierbij komen kijken. Deze week komen ook de collectanten weer langs, de opgehaalde gelden komen ook het Kerbert Dierentehuis ten goede, we zijn immers onderdeel van de Dierenbescherming.’’ Heel veel dieren kregen de bezoekers van de open dag zondag niet te zien: ,,Na de zomervakantie komen veel mensen een dier halen, dus het is nu rustig.’’ Voor een aantal dieren worden nieuwe baasjes gezocht, zoals voor Moos en Lucky, twee 13-jarige katten die ongeveer een maand geleden werden opgenomen en nu klaar zijn om (samen) te worden herplaatst. ,,Het zijn katten die behoefte hebben aan knuffels en aandacht, maar ook graag de tuin in willen gaan.’’

Op de foto:
Marleen Welbergen speelt met de kat Lucky. Ze hoopt dat zich snel een nieuw baasje voor Lucky en Moos zal melden. (Foto: Bos Media Services)