Test het water uit je vijver of slootje in het Pieter Vermeulen Museum

Driehuis – Van 1 mei tot en met eind augustus is er in het Pieter Vermeulen Museum de mini- expo van het hoogheemraadschap van Rijnland, ‘Het Waterleven’ in sloten, vijvers en rivieren, te zien. In de expositie is onder andere via een echt aquarium het waterleven in de sloot te bewonderen verder kan de bezoeker oog in oog komen te staan met een reuzevis van wel 1,5 meter.  Test je kennis over water of speel het ‘Sloot Spel’ en de ‘Water Quiz’. In een filmpje laat het waterschap van Rijnland  zien wat je zelf kunt doen om het water schoon en gezond te. Niet alleen mensen hebben schoon water nodig: waterdieren als eenden, vissen, kikkers, insecten en waterplanten net zo goed.  

Waterspecialist in het museum

Op woensdagmiddag 1 en 8 mei van 13.00 tot 16.00 uur is Henk Meijer, specialist op het gebied van waterkwaliteit, -dieren en –planten bij waterschap Rijnland en natuurgids bij het IVN, in het museum om van alles te vertellen over waterdieren, gezond water, waterplanten etc.

Als je met een afgesloten potje, flesje of bakje uit je eigen vijver of uit de vijver of sloot in de buurt naar het museum komt, kun je onder begeleiding van Henk aan de slag met een aantal testjes waarmee je kunt meten hoe schoon en gezond het water is. Met loepjes kun je ontdekken of er ook kleine diertjes of planten in het water zitten. Zitten die er in? Gaaf! Via zoekkaarten en met hulp van Henk, ontdek je welke diertjes en planten dat zijn en wat zij betekenen voor het water.  

Informatieavond op woensdag 1 mei

Op woensdagavond 1 mei om 19.30 uur vertelt Henk Meijer in het Pieter Vermeulen Museum over het waterleven in de sloot, (zwem)plas en vijver. Hoe schoon en gezond is het water in onze omgeving en op welke manier kan de kwaliteit verbeterd worden: wat doet Rijnland daaraan en wat kun je zelf doen? Zijn we ons ervan bewust hoe bijzonder het water in onze naaste omgeving, zo dicht bij de duinen is?  Henk zal ook spreken over de invloed van klimaatverandering op de waterkwaliteit. De deur is vanaf 19.00 uur open. De lezing is gratis maar het is voor de organisatie prettig als u zich vooraf aanmeldt via info@pieter-vermeulen-museum.nl.

Brak science center

Op donderdag 2 mei kunnen kinderen tussen de 7 en 13 jaar meedoen met het Zoutwaterlaboratorium op de locatie BRAK! aan het IJmuider strand bij het Kennemermeer. Als een echte onderzoeker neem je monsters uit de zee en kan je zelf experimenten uitvoeren. Je leert de basisbeginselen van het laboratorium werk onder professionele begeleiding van het Hemlab team. Kaartjes zijn online verkrijgbaar! (foto: aangeleverd)