Telstar in voetbalmagazine Panenka

Na een aantal verhalen en blogs voor het literaire voetbalblad Hard Gras, heeft geboren en getogen IJmuidenaar Erwin van de Pol een nieuw Telstar-verhaal geschreven voor het blad Panenka.

Panenka is een voetbalmagazine over voetbalromantiek, fancultuur en stadionbeleving. Het blad zoekt bijzondere clubs en stadions in de hele wereld op.

Erwin van de Pol heeft samen met fotograaf Ron Monsees alles uit de kast gehaald om de sfeer van een mooi avondje Telstar op Schoonenberg te schetsen. Gelukkig waaide het hard, dus met de typische IJmuidense wind zat het goed.

Los van de sfeertekening is een ontmoeting in de rust en na de wedstrijd met twee Telstar legendes hilarisch. Piet van der Kuil (1933) startte net als Heinz Stuy (1945) zijn loopbaan bij VSV, één van de twee fusieclubs in 1963 van Telstar.

De andere club was zoals bekend Stormvogels. Heinz aan het begin van zijn voetballoopbaan en Piet aan het eind waren ploeggenoten bij Telstar, zie de elftalfoto die hangt in het honk bij Velserbeektribune.

Hoewel Telstar rijk is aan anekdotes, putten Heinz en Piet ook uit hun tijd bij Ajax. Eén Ajax verhaal van die avond is opgetekend in een blog van Erwin van de Pol op de site van Hard Gras (blog van 8 december 2015).

Het Telstar verhaal ‘De strijd om de 10e plaats’ staat in Panenka nummer 6 (Winter 2015/2016). Het blad is te bestellen via www.panenka-magazine.nl.