Tall ships groots onthaald in de IJmond

PreSail IJmond is dinsdagavond met een knallend vuurwerk afgesloten. De organisatie kijkt terug op een geslaagd nautisch en cultureel evenement waar tienduizenden mensen op afkwamen. Het was voor het eerst dat de tall ships feestelijk werden onthaald in twee havens: IJmuiden én Beverwijk.

Aan de kades lagen dinsdagavond meer dan 25 klassieke schepen, waaronder de Stad Amsterdam, Sagres, Kruzenshtern, Gulden Leeuw, Sedov en Götheborg. Woensdag om 10.00 uur vertrekken de schepen in een 12 kilometer lange parade naar Amsterdam.

Hoewel de meeste aandacht uitging naar de tall ships, was op de kades ook veel muziek te horen. In Beverwijk trok de boyband B-Brave veel publiek. In IJmuiden liep de kade vol voor Krystl en Ruth Jacott, die allebei een spetterende optreden gaven.

PreSail IJmond ging zaterdag van start met het Havenfestival IJmuiden, dat eens in de vijf jaar wordt gekoppeld aan de feestelijkheden rondom de komst van de tall ships. In dat weekend kwamen meer dan 40 duizend mensen naar de kade. Ondanks de regen kwamen daar dinsdag nog eens 15 tot 20 duizend bezoekers bij.

PreSail IJmond wordt vrijwel volledig georganiseerd door vrijwilligers. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, gemeente Beverwijk en tientallen sponsors. Op Facebook en Twitter staan duizenden foto’s van PreSail. Zie ook www.presailijmond.nl. (foto: PreSail IJmond/Peter Herweijer)