Succesvolle testen tegen onderwatersmokkel

Regio – Vorige week vrijdag rondden politie en douane een laatste test af om via onderwaterdetectie drugscriminelen in het Noordzeekanaalgebied de pas af te snijden.

Waar in Rotterdam en Antwerpen met name containers gelost worden, bestaat de scheepslading in onze regio voornamelijk aan bulkgoederen, zoals soja, kolen en cacao. Het uithalen van drugs uit bulk is lastig, waardoor criminelen nieuwe methodes zoeken om hun waar ook via deze schepen het land binnen te krijgen. Onderwatersmokkel is één van die methoden. In het land van herkomst lassen duikers een kist of andere ruimte, waarin zij hun drugs verstoppen, onder de waterlijn aan het schip. Bij aankomst in Nederland haalt een duiker de drugs eruit.

Nieuwe technieken

Om dit tegen te gaan, heeft men een sonarsysteem ontwikkeld om rompen mee te scannen en een duikerdetectiesysteem. Bij geconstateerde afwijkingen wordt een schip gevolgd en bij afmeren gecontroleerd. Vrijdag werd het duikerdetectiesysteem succesvol getest. Met dit systeem is het geluid van een duiker te detecteren die de drug van de scheepsromp afhaalt. Wordt een duiker waargenomen? Dan komt een drone in actie die de duiker met een warmtebeeldcamera kan volgen. De komende periode worden de beide technieken uitgewerkt om tot een definitief systeem te komen.

Op de foto:
Het duikerdetectiesysteem moet drugscriminelen onder water opsporen. (Foto: Sterk Noordzeekanaalgebied)