Storing treft Velsertunnel: een reconstructie

Een defect in de hoofdvoedingskabel, falende noodaggregaten en haperende software hebben vrijdag en zaterdag geleid tot een verkeersinfarct rond de Velsertunnel. De wegverbinding onder het Noordzeekanaal was meer dan 32 uur afgesloten.

Door Friso Huizinga

De Velsertunnel kreeg vorige week vrijdagochtend te maken met een grote stroomstoring. Daardoor vielen de veiligheidssystemen uit en werkten de pompen niet die het overvloedige regenwater uit de tunnel moesten afvoeren. Halverwege de middag ging de tunnel weer open, maar vrijdagavond om 20.00 uur gingen de slagbomen weer naar beneden om de oorzaak van de stroomstoring te achterhalen. Het duurde tot zaterdagochtend voordat onderhoudsmonteurs een defect constateerden in de hoofdvoedingskabel van de energievoorziening. Dat defect moest eerst worden verholpen voordat de tunnelmonteurs verder konden met het uitvoeren van de noodzakelijke testen. Die werden uiteindelijk pas zaterdagnacht uitgevoerd, met positief resultaat. De Velsertunnel ging zondagochtend om 08.00 uur weer open voor het verkeer.

Rijkswaterstaat wijt de storing aan niet functionerende software, die gevoelig is voor storingen. ,,We blijven de werking van de software in de Velsertunnel monitoren. Mochten de vele ups en downs in de de energietoevoer onderdelen hebben aangetast, dan zullen deze worden vervangen’’, aldus Rijkswaterstaat in een persbericht. Tunnelbeheerder Ron van den Ende zei zaterdag tegen de NOS dat de problemen los staan van de slechte technische staat van de Velsertunnel, waarover onlangs veel commotie ontstond. In 2016 gaat de tunnel negen maanden dicht voor groot onderhoud.

In totaal heeft het verkeer meer dan 32 uur last gehad van de afsluiting van de 57  jaar oude tunnel. Omrijden via de A9 (Rottepolderplein/Wijkertunnel) bleek een goed alternatief, maar bestuurders die dit niet wisten kwamen in lange files terecht voor het Pontplein in Velsen-Zuid en de sluizen in IJmuiden. Op de pont kregen bussen van Connexxion voorrang, wat resulteerde in langere wachttijden voor automobilisten. Dit leidde weer tot irritatie en kleine schermutselingen. Pas in de loop van zaterdagmiddag werd een tweede pont ingezet, waardoor elke tien minuten een afvaart was. De situatie werd kritiek toen op het Sluizencomplex en in de Wijkertunnel kleine ongevallen gebeurden. Tot opluchting van de wegbeheerders was het oponthoud van korte duur. 

Automobilisten deden op sociale media verslag van de situatie. Reinout Brink: ,,Ik moest vanuit IJmuiden even een cadeautje ophalen in Beverwijk en ben 3,5 uur onderweg geweest. De route over de sluizen kostte mij anderhalf uur, toen 10 minuten Breestraat en daarna via de Wijkertunnel terug. Daar was ik ook niet de enige in, met als gevolg file op de A9 voor het Rottepolderplein. Aan de andere kant stond ook file, dus ben ik via het Spaarne gereden, maar dat stond ook vast. Volgende keer bestel ik alles wel via internet!’’ (foto: Friso Huizinga)