Stichting Santpoort: ‘Blekersduin is slordig, weinig samenhangend buurtje’

Santpoort – Het gebied rond de DekaMarkt in Santpoort-Zuid is nog lang niet de gezellige en groene dorpskern die velen zich zouden wensen. Tot die conclusie komt Stichting Santpoort na overleg met buurtbewoners. De organisatie doet een beroep op de gemeente Velsen om de ontwikkeling van het gebied vlot te trekken en heeft een wensenlijstje opgesteld voor wijkwethouder Marianne Steijn.

Er is al diverse malen overleg geweest tussen Stichting Santpoort en de gemeente Velsen, maar het leidde nog niet tot tevreden gezichten in Santpoort-Zuid. ,,Er is een slordig, weinig samenhangend buurtje ontstaan, behoorlijk rommelig en versteend, totaal niet passend in het mooie, groene karakter van Santpoort-Zuid’’, zo concludeert de stichting. Men vervolgt: ,,In september 2021 is de ambtelijk projectleider van de gemeente Velsen van het project afgehaald omdat de gemeente blijkbaar andere prioriteiten had.’’ Voor de dorpskern ligt een bouwplan klaar dat voorziet in veertig huurappartementen, maar het ontwikkeltraject daarvoor is nog niet gestart.

Parkeerverbodszone

Positief noemt Stichting Santpoort het feit dat de gemeente onlangs een vergunning heeft aangevraagd voor het instellen van een parkeerverbodszone bij Blekersveld en omgeving. ,,We vinden dit een positief signaal en een stap in de goede richting. Daarnaast zien we ook graag groenafscheiding/plantenbakken geplaatst zodat er niet illegaal kan worden geparkeerd.’’ De organisatie wijst erop dat zich onder de supermarkt een grote parkeergarage bevindt, die nauwelijks gebruikt  wordt.

Meer groen, wat extra zitbankjes en het verplaatsen van de aanwezige afvalcontainers staan ook op het wensenlijstje van Stichting Santpoort. Verder wachten de inwoners van Santpoort-Zuid nog steeds op de terugkeer van een pinautomaat in de dorpskern en missen ze een plek waar jongeren zich kunnen vermaken zonder de buurt tot overlast te zijn. De organisatie wil in eerste instantie met de gemeente in gesprek gaan over deze wensen en hoopt dat de gemeente vervolgens de regie zal voeren om Blekersduin tot een aantrekkelijk woon- en leefgebied te maken.