starten als zzpér

Starten als ZZP’er? Deze drie zaken moet je vandaag nog kopen!

PARTNERBIJDRAGE

Het aantal ZZP’ers in ons land stijgt al jaren in een rechte lijn naar boven. En dat is ook goed te begrijpen, in de huidige arbeidsmarkt kun je als werknemer vaak veel meer verdienen wanneer je voor jezelf begint, dan wanneer je in loondienst blijft hangen. Daarom is het ook slim om eens te kijken of jij niet voor jezelf een onderneming kunt starten. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn waar het gaat om het zijn van ondernemer. Je zult ook investeringen moeten doen om tot deze succesvolle resultaten te komen. Welke investeringen dat zijn? Hier drie zaken die je moet kopen voordat je echt kunt starten. 

1.   Altijd bereikbaar met een goede telefoon

De fout die veel ZZP’ers maken is dat ze starten met hun privé nummer wanneer ze telefoonnummers gaan uitwisselen met klanten, leveranciers en andere contacten. Doe dit niet en start vanaf dat één met een apart zakelijk nummer. Doe dit wel in combinatie met een goed toestel zoals een Samsung S23 met abonnement. Dan ben je zakelijk goed bereikbaar, maar kun je af en toe ook even afstand nemen van je werk. Daarnaast kun je met zo’n toestel direct mooie foto’s maken voor op je social media kanalen. Kortom, zorg dat je bereikbaar bent maar wel in de zakelijke variant.  

2.   Altijd vervoer

Een uitzondering daargelaten, maar in veel beroepen is het nog steeds nodig om af en toe fysiek klanten te bezoeken. Daarom is het ook goed om hier vooraf over na te denken, zodat je niet bij je eerste afspraken standaard te laat komt. Het ligt natuurlijk een beetje aan het beroep wat je gaat uitoefenen, maar wanneer je in de bouw start dan is een bedrijfswagen een must. Als consultant ligt dat anders en kun je wellicht ook met een zakelijk treinabonnement uit de voeten. Maar investeer hierin, zodat je direct op je eerste klant af kunt waar nodig. 

3.   Software voor je boekhouding

Iets wat maar weinig ondernemers leuk vinden om te doen maar wel echt een noodzakelijk kwaad is, is de boekhouding. Begin hier vanaf dag één dan ook gestructureerd aan en noteer alles. Van facturen tot declaraties. Voordat je hiermee begint is het slim om te kijken welk programma aansluit bij jouw wensen. Er zijn veel zeer behulpzame boekhoudprogramma’s, inclusief apps. Deze kunnen jouw werk enorm vereenvoudigen en zelfs je aangifte tot een zeer overzichtelijk klusje maken. Dit is echt de investering waard, je gaat jezelf er later zeer dankbaar voor zijn. Na de aanschaf is het natuurlijk wel van cruciaal belang dat je het ook strikt hanteert, anders heeft dit weinig zin.  

Kortom, investeer voordat je begint in een aantal zaken als ZZP’er. Dit gaat je namelijk later veel opleveren in efficiënte, productiviteit en ook in bedrijfsresultaat. Maar laat deze administratieve rompslomp je er nooit van weerhouden om te starten als ondernemer. Het gaat je uiteindelijk veel opleveren, niet alleen meer omzet maar ook meer werkplezier en vrijheid. Dus wacht niet te lang en start vandaag nog!