Staal uit IJmuiden in vernieuwd Stedelijk Museum

Tata Steel Nederland verbindt zich voor vijf jaar aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. De samenwerking betreft de herinrichting van Stedelijk Base, de nieuwe collectiepresentatie van het museum. De wanden zijn gemaakt van hoogwaardig staal uit IJmuiden. 

De herinrichting is een ontwerp van AMO/Rem Koolhaas met Federico Martelli. Het Stedelijk Museum is het eerste museum ter wereld waar een dergelijke constructie met stalen wanden gerealiseerd is.

Tata Steel Nederland is trots op de samenwerking met Stedelijk Museum en AMO/Rem Koolhaas met Federico Martelli. Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland: ,,Samen met het Stedelijk en AMO hebben we een nieuwe toepassing voor staal gecreëerd, een wereldprimeur van Nederlandse bodem. Ik ben trots op de innovatieve kracht en oplossingsgerichtheid van allebetrokken partijen, waaronder onze partnerbedrijven Service Center Maastricht en Laura Metaal, waardoor de bijzondere vaste collectie van het Stedelijk permanent wordt ontsloten voor het grote publiek. Waarlijk een sterk staaltje Nederlands vakmanschap.”

Jan Wilem Sieburgh, directeur a.i. Stedelijk Museum: ,,Toen werd besloten om met staal te werken, kwam het genereuze aanbod van Tata Steel Nederland om het staal zo te ontwikkelen dat het geschikt zou zijn voor gebruik in tentoonstellingswanden. Dankzij de inspanningen van de Tata Steel Nederland-vakmensen is het gelukt om de collectiepresentatie deze mate van elegantie mee te geven.’’

De wens van AMO-architecten Rem Koolhaas en Federico Martelli was om voor de 1.350 m2 tentoonstelling een duurzaam en recyclebaar ontwerp te creëren dat aansprekend is en voor huidige en toekomstige generaties de kunst van het museum op een goede manier kan ontsluiten. Daarbij fungeren de stalen wanden niet alleen als drager van kunst, maar zijn de wanden ook een intrinsiek onderdeel van de opstelling.

De keuze voor staal in een museum is verrassend en vernieuwend en past perfect bij de visie die AMO en het Stedelijk Museum voor Stedelijk Base hadden, aldus Rem Koolhaas: ,,In een productieve samenwerking met het Stedelijk, Arup en Tata Steel Nederland, hebben we wanden gecreëerd die zo dun zijn dat ze net schermen lijken. De wanden maken het mogelijk om de tentoonstellingsruimte op flexibele wijze te navigeren, en moedigen de bezoeker aan om verschillende routes door de ruimte te nemen, met dezelfde avontuurlijkheid waarmee men zich door steden beweegt.”

De stalen wanden zijn opgebouwd uit verschillende delen, variërend in hoogte en breedte. De standaard dikte van de stalen onderdelen is 15 mm. De maximale breedte is 1500 mm en de maximale hoogte 4000 mm. Voor de wanden is in totaal 180 ton staal gebruikt. De losstaande wanden voldoen aan de strengste stabiliteitseisen en zijn van ongekend hoge esthetische kwaliteit. (foto: Delfino Sisto Legnani  & Marco Cappelletti/OMA)