Spontane inzameling voor noodlijdende ondernemer

IJmuiden – Nog een maand of vier kan Bart zijn bedrijf misschien overeind houden. Als er voor die tijd geen versoepeling van de coronaregels komt, ziet hij geen andere uitweg dan het faillissement aan te vragen voor zijn lunchroom. Na drieëntwintig jaar keihard werken staat hij dan op straat, met helemaal niets meer. Zijn huis heeft hij al moeten verkopen en om zijn bedrijf te redden heeft hij zich inmiddels flink in de schulden moeten steken. En Bart is niet de enige ondernemer voor wie het water tot aan de lippen staat.

Lunchroom Bart is een bekende locatie in het havengebied van IJmuiden. Gewoonlijk is het er een drukte van belang, maar al maanden wordt er nauwelijks omzet gedraaid. Horecabedrijven mogen geen gasten ontvangen, maar zelfs al zou dat wel mogen, dan nog was het voor Bart moeilijk om zijn bedrijf weer te laten floreren. Een groot deel van zijn omzet wordt gerealiseerd door bestellingen die werknemers van de omliggende bedrijven plaatsen. Maar veel van die mensen werken thuis en eten daar hun broodje. Van de vier medewerkers in het bedrijf heeft hij er al één moeten ontslaan. Met pijn in het hart, maar een andere oplossing zag hij niet. De steun vanuit de overheid? Onvoldoende. Voor heel 2020 kwam er vanuit het rijk hooguit 15.000 euro binnen, terwijl in dat jaar een verlies van 50.000 euro in de boeken werd gezet. Momenteel bedraagt de bedrijfsomzet nog maar twintig procent van wat het is geweest.

Afgelopen vrijdag besteedde Forum voor Democratie (FVD) in een video aandacht aan de schrijnende situatie van Bart. De politieke partij voert campagne voor de verkiezingen en trekt daarin ten strijde tegen het huidige coronabeleid. Nederland moet volgens FVD zo snel mogelijk weer open om te voorkomen dat ondernemers als Bart hun bedrijf moeten opdoeken en in een uitzichtloze situatie belanden. Eén stem hebben ze in elk geval met deze actie binnen, die van lunchroomeigenaar Bart. Hij reageert: ,,Ik heb nog nooit gestemd, maar nu stem ik op Forum voor Democratie. Ze doen toch hun best voor me en dat waardeer ik. Ik ben zelf niet zo politiek gericht, ik heb zelfs nog nooit gestemd, maar mijn zoon zit bij deze partij.’’ Of hij zijn bedrijf nog zal kunnen redden, zal de tijd moeten leren. ,,Ik had zelf niet gedacht dat het allemaal zo lang zou duren. Toen we weer dicht moesten, dacht ik dat het voor een paar maanden zou zijn.’’

Het pand, waarin de lunchroom is gevestigd, is eigendom van Bart zelf. ,,Daar heb ik nog mazzel mee, want ik betaal geen huur.’’ Helemaal kosteloos is het echter ook niet, want er rust nog wel een hypotheek op het pand. Maandag werd Bart gebeld door Vonne, een dame die spontaan een inzameling voor Bart is begonnen op internet. Via Getfunded.nl is. ,,Ik ken die dame niet, maar ik vind het wel heel mooi wat ze heeft gedaan.’’ In een dag tijd was al door zeventig mensen gedoneerd en stond de teller op bijna 1.700 euro. Het streefbedrag, dat door de initiatiefneemster werd ingesteld, is 10.000 euro. Kan Bart daar iets mee? ,,Dat is eigenlijk nog niets, maar ik heb ook geld uit de verkoop van mijn huis in de zaak gestoken. Zo kan ik het nog een paar maanden redden.’’ Twee weken geleden hebben Velsen, Beverwijk en Heemskerk gezamenlijk een brief naar het ministerie van economische zaken gestuurd waarin ze oproepen om ondernemers een perspectief te bieden.

Lunchroom Bart moet al maanden de deuren gesloten houden. Foto: Jeroen van Duijn