SOS Velsen zorgt voor zuiver water op Sri Lanka

Op Sri Lanka komen in veel delen van het land chronische nierziekten voor, waarschijnlijk doordat landbouwbestrijdingsmiddelen in het grondwater doordringen. 

In de buurt van Anuradhapura, in het noordwesten van Sri Lanka, heeft SOS Velsen een Amerikaanse waterzuiveringsinstallatie laten installeren, welke 10.000 liter water per dag kan zuiveren. Schoolkinderen krijgen gratis drinkwater, de omwonenden betalen 1 rupee voor een liter water.

De inkomsten gaan naar een wijkcentrum, die hiervan dan weer de salarissen van de operators en onderhoudskosten betaalt. Vanaf de installatie is een 200

meter lange pijpleiding naar een school aangelegd, uitkomend in een voorraadtank van 500 liter. Op 29 juni is door de contactorganisatie van SOS Velsen, de NAAL, een organisatie van Sri Lankanen die ooit in Nederland een studie/cursus hebben gevolgd, de installatie aan de bevolking overgedragen.

Een aantal personen zal worden geschoold worden om de installatie te kunnen bedienen. Een waterleidingbedrijf houdt toezicht op het geheel.

Het project heeft in totaal 16.393 euro gekost.